Вони мовчать, але ми все бачимо!

14:44 30.04.2022
Вони мовчать, але ми все бачимо!

Привіт, Україно!

Гортаючи каталог українських настілок на Гікачі, я знайшов декілька нових ігор, про які ніде не було сказано, тож я вирішив написати невелику статтю про них та про більш давні анонси, про які, начебто, ніхто не згадував.

 

Отож, серед нових на сайті Гікача були:

1. Королівство кроликів 

Опис з сайту: Пухнаста, але зубаста сімейна стратегія від знаменитого Ричарда Ґарфілда, творця "Magic the Gathering" та "Володаря Токіо". Настільна гра "Bunny Kingdom" вийшла в 2017 році. Гра ставала номінантом конкурсів "Cardboard Republic Laurel", "Origins Awards", "Spiel der Spiele" та переможцем "Les Trois Lys". Це справді дуже красива карткова стратегія з безліччю симпатичих мініатюрок кроликів і фігурок міст. Вона підійде як для гри в сімейному колі, так і з досвідченими гравцями.

Королівство кроликів має рейтинг 7.5 на BGG та займає 52-е місце у топі сімейних ігор.

Джерело: https://geekach.com.ua/ua/korolevstvo-krolikov-bunny-kingdom/

Прикольний сімейний area-контроль з гарним продакшном. До речі, я хотів купити її у Словаччині, а тут така новина, точно тепер не буду, почекаю на локалізацію :)

 

2. Петля

Опис з сайту: Колодобудівна кооперативна гра про боротьбу з суперлиходієм, що прагне захопити всесвіт. Підступний доктор Хиба створює часові петлі й розриви у квантовому просторі. Ставши агентами часу, учасники намагатимуться зупинити божевільного доктора, поки його жахлива машина не знищила світ. Настільна гра "The LOOP" вийшла в 2020 році. Вона отримала високі оцінки та позитивні відгуки на сайті "BoardGameGeek". Гру розробили французький геймдизайнер Максим Рамбур та бельгієць Тео Рив'єр. Останнього гравці добре знають за такими іграми, як "Драфтозаври" та "Хамелеони-ненажери".

Петля має рейтинг 7.9 на BGG та посідає 202-е місце серед тематичних ігор.

Джерело: https://geekach.com.ua/ua/petlya-the-loop/

Виглядає дуже цікаво, мені особисто подобається арт та незвичайне поле. Цікаво, що Гікач рекламували цю гру ще англійською у себе в телеграмі, я ще тоді запідозрив, що вона їм сподобалась.

 

3. Екіпаж: Глибоководна експедиція

Опис з сайту: Самостійне продовження популярної кооперативної гри на взятки "Екіпаж. Пошуки дев'ятої планети". На відміну від першої частини, тепер експедиція відправляється не в далекий космос, а в недосліджені глибини океану - на пошуки затонулого континенту Му. Настільна гра "Екіпаж: Глибоководна експедиція" вийшла в 2021 році. Вона розроблена тим самим автором - німецьким геймдизайнером Томасом Сінґом. Гра отримала відмінні оцінки та відгуки на сайті «BoardGameGeek». Ми хотіли би відзначити, що поточна середня оцінка навіть вища, ніж у «Екіпаж. Пошуки дев'ятої планети», одного з лідерів світового рейтингу сімейних ігор.

Екіпаж: Глибоководна експедиція має рейтинг 8.4 на BGG, займає 75-е місце у загальному топі, 43-е у топі стратегій та 4-е у сімейному топі.

Джерело: https://geekach.com.ua/ua/ekipazh-glibokovodna-ekspeditsiya-the-crew-mission-deep-sea/

Не пробував першу частину, не дуже люблю карткові абстракти, але, можливо, вартує спробувати цю настілку.

 

4. Get on Board. Маршрути: Нью-Йорк та Лондон

Опис з сайту: Швидка логічна гра про прокладання автобусних маршрутів. Настільна гра "Get on Board. Маршрути: Нью-Йорк та Лондон" - ремейк 2021 року японського транспортного філлера "Let's Make a Bus Route", що вийшов у 2018 році. Автором обох ігор виступив геніальний японський геймдизайнер Саасі, добре відомий за такими незвичайними настілками, як "Фотограф" та "Coffee Roaster". Настільна гра «Get on Board» отримала чудові оцінки та відгуки на сайті «BoardGameGeek». Це більш сучасний, компактний і динамічний конкурент гри "Квиток на потяг". На нашу думку, "Get on Board" ідеально підійде для сімейних або дружніх посиденьок і сподобається всім учасникам, незалежно від віку чи ігрового досвіду.

Гра має рейтинг 7.4 на BGG.

Джерело: https://geekach.com.ua/ua/get-on-board.-marshruti-nu-york-london/

Слова про "більш сучасний та динамічний конкурент «Квитка на потяг»" звучать дуже-дуже інтригуюче.

 

5. Далекі зорі

Опис з сайту: Цікавий космічний філлер з механікою "вибери та намалюй". Настільна гра "Далекі зорі" вийшла в 2022 році. Її розробили корейські геймдизайнери Ґері Кім і Йон-Мін Чон. Гравці знають їх за такими настілками, як «Patchistory» та «Rising 5: Runes of Asteros». Оформив гру знаменитий Венсан Дютре ("Намалюй убивцю", "Робінзон Крузо. Пригоди на таємничому острові" та «Джайпур»).

Гра ще не має рейтингу на BGG.

Джерело: https://geekach.com.ua/ua/daleki-zori-distant-suns/

Взагалі нічого не очікую від цієї гри, якось і арт не подобається, і звучить не дуже цікаво (імхо).

 

Окрім цих, є ще локалізації від інших видавництв, які вони або не анонсовували, або говорили десь у фейсбуці, тож я нагадаю і про них:

6. Дилема короля (Kilogames)

Опис з сайту: Життя в середньовічному королівстві Анкіст на просте – все нові і нові проблеми сиплеться як сніг на голову. А вирішувати, як вчинити в тому чи іншому випадку, доводиться королю. Дилема Короля – це настільна гра з елементами "спадку", тобто частина компонентів гри буде знищуватися і змінюватися від партії до партії в залежності від вчинків гравців. Сама гра представляє собою череду епох розвитку середньовічної держави, в якому учасники беруть на себе ролі глав різних аристократичних будинків.

Гра має рейтинг 7.9 на BGG та посідає 59-е місце серед тематичних ігор.

Джерело: https://desktopgames.com.ua/ua/dilemma-korolya-ua.html

Це гра з кампанією та механікою спадку, тож виникають питання щодо реграбельності, але те, що кампанію можна без проблем проходити різним складом гравців — великий плюс.

 

7. Шериф Ноттінгема (Games7Days)

Опис з сайту: Захоплива гра з блефом, хабарями і контрабандою! Відіграючи ролі торговців, ви намагаєтеся провезти товари на базар Ноттінгема, але спершу вам доведеться знайти спільну мову з жадібним шерифом! Шериф Ноттінгема — весела, швидка і захоплива гра, яка буде доречною на будь‐якій вечірці!

Гра має рейтинг 7.1 на BGG, посідає 28-е місце серед усіх паті-ігор та 107-у серед сімейних.

Джерело: https://games7days.com

На жаль, це перше видання, я так розумію, що локалізувати друге не дали калєгі із-за парєбріка, але гра хороша, особисто я хотів би в її пограти.

 

8. Вижити! Втеча з Атлантиди (Games7Days)

Опис з сайту: Початок XX століття — це час досліджень і пригод. Посеред Тихого океану знайдено таємничий острів Атлантида, де, за чутками, є великі багатства. Знайшовши на острові скарби та артефакти, мандрівники вже готуються плисти додому, аж раптом Атлантида починає тонути! Хто з мандрівників зможе дістатися безпечної суші?

Гра має рейтинг 7.3 на BGG та посідає 59-е місце серед родинних ігор.

Джерело: https://games7days.com

Сподіваюся, що вона не буде виглядати застаріло, а так — чудова гра, на яку я чекаю.

 

9. Онітама (Kilogames)

Опис з сайту: Настільна гра "Онітама" у 2014-16 роках ставала номінантом багатьох престижних конкурсів. Боротьба між 2 гравцями відбувається на невеликому квадратному полі — 5 на 5 клітин. Гравці мають свої фігури на стартових лініях - учнів з боків і сенсея посередині. Щоб перемогти, треба або вбити наставника суперника, або довести свого сенсея до стартової позиції на протилежному боці поля. Всі ходи відбуваються за допомогою карт.

Онітама має рейтинг 7.4 на BGG та посідає 16-е місце серед усіх абстрактних ігор.

Джерело: https://www.facebook.com/kilogamesua/photos/1896337700548908

У гри цікавий комплект, любителям дуельних абстрактів вартує придивитися.

 

10. Орифлама: Полум'я Інтриг (Geekach)

Опис з сайту: "Орифлама. Полум'я інтриг" - незалежне продовження настільної карткової гри "Орифлама". У нього можна грати окремо від базової гри, а можна об'єднати обидві частини. "Орифлама. Полум'я інтриг" містить нові карти персонажів та інтриг, пропонує нові механіки підкупу й підміни персонажів, а також спеціальні правила для гри удвох. Якщо ви хочете спробувати нові тактики й стратегії та урізноманітнити першу "Орифламу".

Сподіваюся, на цей раз Гікач не зафейлить з картами :) Перша частина була класною, цікаво, як вони будуть комбінуватися.

Джерело: https://geekach.com.ua/ua/oriflama.-polumya-intrig/

Гра має рейтинг 7.5 на BGG.

 

11. Це Дивовижне Королівство (Kilogames)

Опис: Дуельне продовження чудової гри "Цей дивовижний світ", що вже була локалізована Kilogames та отримала гарні відгуки від поціновувачів.

Гра має рейтинг 7.7 на BGG.

Джерело: https://www.facebook.com/kilogamesua/photos/1896337700548908

Варто сказати, що перша частина була досить сухим євро, наскільки я розумію, на жаль, поки що не грав у неї.

 

12. Passengers (Geekach)

Опис: Passengers, як кажуть розробники, — вбивця гри "Resistance". Це гра про правильну комунікацію, про те, коли треба ділитися інформацією, а коли мовчати, коли казати правду, а коли блефувати.

Гра ще не вийшла, тож не має рейтингу.

Джерело: https://mobile.twitter.com/MOBVanguard1/status/1466086626287927309

Арт та задумка виглядають дуже цікаво, чекаю з нетерпінням.

 

От такі от справи, новини про деякі з них були десь у чорта на болоті, але від того шукати інфу було тільки цікавіше :) Діліться своїми думками щодо цих тайтлів у коментарях!

Слава Україні! Слава ЗСУ! Мирного неба над головою, сподіваюся, що скоро повернусь!

Тримаємо вас в курсі найцікавіших та найактуальніших подій світу настільних ігор в Україні.
Розповідаємо про настільні ігри просто, весело та цікаво.