Board game arena. Що воно таке?

15:12 23.02.2021
Board game arena. Що воно таке?

Board game arena – це платформа, на якій можна пограти онлайн в різноманітні настільні ігри. Вона дозволяє грати як з друзями, попередньо домовившись про зустріч, так і з незнайомцями з усього світу.

В бібліотеці знаходиться понад 280 ігор, різного рівня складності (від класичних карткових до цікавих євро). Всі процеси – автоматизовано, тобто вам не потрібно буде мишкою тягати карти по віртуальному столу – тільки обирати, які елементи ви хочете розіграти, а все інше відбуватиметься як за помахом чарівної палички.

Всі ігри проходять в браузері – тобто не потрібно нічого завантажувати, можна грати з комп'ютера, планшета або смартфона будь-де де є інтернет.


Як все працює?

Після швидкої реєстрації (є також можливість увійти через обліковку Google чи Facebook) вам запропонують обрати декілька ігор, які вам подобаються (щоб зрозуміти ваші смаки) і пройти швидке навчання на прикладі простої абстрактної гри Can't stop (щоб ви зрозуміли, як проходять партії на BGA).

Після цього ви матимете змогу самостійно обирати гру в яку хочете зіграти зараз, з ким грати та у якому режимі.

Ви можете грати наживо чи у покроковому режимі.

При грі «Наживо» – всі дії відбуватимуться в реальному часі. Ви будете виконувати доступні дії у свій хід, потім опонент. Ви бачитимете, що саме зробили ваші суперники, та зможете реагувати на це.

При грі в «Покроковому режимі» – буде відведено певний час на хід кожного гравця. Вам не обов’язково бути на сайті, коли ходять ваші опоненти – після закінчення ходу, ви отримаєте сповіщення, зможете зайти на BGA та зробити свій хід. В такому режимі одна партія може розтягнутися на декілька днів.

Як зіграти в гру?

Натисніть «Грати зараз» у верхньому меню.

Оберіть режим гри.

Оберіть гру із запропонованого списку (там зазвичай показано ігри які вам до вподоби та схожі на них) або скористайтеся пошуком гри.

Пошук суперників (якщо ви граєте не з друзями) може тривати деякий час. Чим популярніша гра – тим швидше можна знайти гравців в неї.

Після того, як до гри приєднається необхідна кількість гравців у вас ще раз запитають підтвердження – чи готові ви грати з цими гравцями та з обраними модифікаціями (так, в Рес Аркану, наприклад, можна грати з драфтом на початку чи ні).

Після підтвердження розпочнеться партія в обрану гру.

Зверху буде підказка чий зараз хід.

У свій хід ви зможете виконати будь-яку доступну за правилами дію. Можливі варіанти для зручності підсвічуються синім.

Якщо навести курсор на будь-який елемент – він збільшиться, щоб можна було роздивитися його властивості.

Праворуч ви зможете побачити інформацію про інших гравців, переможні бали, ресурси тощо (якщо це відкрита інформація).

Після того як хтось виконає умови завершення гри – програма автоматично підрахує бали та визначить переможця.

Прямо під час гри можна переглядати ходи своїх опонентів, скид, відкриті компоненти на ринку і іншу доступну інформацію. Якщо елементів у грі багато — доведеться періодично скролити екран, щоб побачити все.

Також для гравців є чатик, в якому можна спілкуватися з опонентами.

Турніри та Арена

Якщо ви новачок на BGA, то Турніри та Арена вам поки не доступні.

Виключення становлять лише закриті турніри, як, наприклад, онлайн-турнір з гри Res Arcana. Щоб взяти участь в ньому – потрібно заповнити форму реєстрації та отримати посилання на турнір.

Для того, щоб брати участь у звичайних Турнірах та змаганнях на Арені потрібно зіграти якусь кількість ігор на BGA, щоб ваш рейтинг ELO був більше ніж 100. Чим більше ви будете вигравати – тим скоріше він виросте.

Преміум-акаунт

Якщо вам подобається грати на BGA, то можна подумати над придбанням преміум-акаунту. Він дозволяє:

- Створювати партії в ексклюзивні ігри. Наприклад, ви не можете просто пограти в Res Arcana з друзями, якщо ні в кого з вас немає преміуму. Але ви можете долучитись до гри з іншими людьми, якщо хтось з преміум-акаунтом створить стіл в Res Arcana.

- Використовувати режим «Спільне крісло». Це можливість грати в настільну гру, разом з другом чи подругою з одного й того самого пристрою.

- Використовувати аудіо і відео чат під час гри.

- Створювати власні турніри.

- Отримати доступ до статистики зіграних ігор.

- І нарешті, це фінансова підтримка проєкту. Тому, якщо він вам дійсно подобається, то варто зробити це.

 

Інші питання

В цілому на самій BGA є зручно структуровані ЧАПи, де можна знайти купу цікавої інформації про те як працює платформа.

Плюси й мінуси BGA

+ Можна пограти в нові ігри перед покупкою, щоб зрозуміти, чи сподобається гра механічно. Або підготуватися до турніру, опанувавши нові стратегії й тактики в певній грі.

- Якщо грати з випадковими суперниками, можна декілька разів поспіль нариватись на суперників з величезним досвідом в цю гру, які з легкістю у вас виграватимуть (принаймні у мене так постійно відбувається з Рес Арканою. А мені здавалося, що я вмію в неї грати).

+ Якщо немає з ким грати наживо – онлайн легко знайти компанію для гри.

- Немає тактильних відчуттів від ігор, майже відсутнє спілкування за ігровим столом.

А вам подобається грати онлайн в настільні ігри? Які платформи ви зазвичай для цього використовуєте?


Оля

Тримаємо вас в курсі найцікавіших та найактуальніших подій світу настільних ігор в Україні.
Розповідаємо про настільні ігри просто, весело та цікаво.