Це Рес Аррррканааааа!

14:05 25.01.2021
Це Рес Аррррканааааа!

 

- Це Рес Аррррканааааа!

 

Мабуть так вигукнув би цар спартанців Леонід, дочекавшись виходу української локалізації цієї чудової гри. І повів би за собою 300 фанатичних і вірних ресарканців громити неорганізовані війська прихильників інших настільних ігор. Яких? Та всіх. Бо є настільні ігри, а є Рес Аркана.

 

«Рес Аркана» це гра Тома Лемана розрахована на 2-4 гравців (чи може краще бійців) віком від 14 років, з тривалістю сутички від 30 до 60 хвилин. Гра вийшла в 2019 році і вже встигла видертися на 125 щабель світового рейтингу сайту bgg з відміткою 7.8.

 

Суть гри проста – набрати 10 балів. Але це не так то й просто, коли навколо тебе купа магів активує якихось магічних поторочей, швиргає еліксирами, розмахує чарівним приладдям і біжить, стрімголов, до місць сили…

Отже, на початку гри гравець отримує 8 карт за допомогою драфту і обирає талановитого мага. По одному екземпляру кожного виду есенції допоможуть йому розгорнути свою стратегію в бойовий порядок, так би мовити стартовий бонус.

 

Фактично всю гру ви будете грати чарівником і 8-ма картами. Лише чітка, продумана і виважена тактика допоможе перемогти в цій грі тобто скинути зі скелі слабких і недолугих суперників. Тому що це що? Це Рес Арррррканааааа!

 

Кожного раунду ви будете збирати есенції з компонентів і в свій хід виконувати одну з можливих дій: зіграти артефакт, захопити монумент, захопити місце сили, застосувати силу компонента, скинути карту і отримати за це золото або есенції і спасувати. Після того як всі спасують, відбувається перевірка умов перемоги, якщо хтось набрав 10 переможних балів, гра закінчується. Ні? Починається наступний раунд.

Кожен раунд, мовби забіг на певну дистанцію. Всі стартують, розігріваються, набирають швидкість, хтось вже пасує і береже сили на наступне коло, а в когось відкривається друге дихання. Неймовірні відчуття.

 

Рес Аркана виправдовує всі надії покладені на неї.  Вона чудово оформлена, оригінально промальована, збалансована і виважена. З невеликої кількості ігрових компонентів витиснули максимум можливостей. Для перемоги в цій грі потрібно не лише виконувати одну з декількох дій, а і прораховувати в якій саме послідовності це робити. Причому, з урахуванням дій суперників адже в грі присутня певна взаємодія: вплив інших гравців на тебе і конкуренція за монументи та місця сили.

 

Чітко розібравшись в іконографіці на компонентах (який значок що означає) можна грати відносно легко і просто, так як гравець не блукає серед великої кількості карт, а концентрується на можливостях тих декількох що в нього є, і намагається витиснути з них максимум.

 

Висновок: Рес Аркана для досвідчених гравців. Мені здається що люди, які звикли до ігор сімейного формату або ігор для вечірок будуть спантеличені. Їм буде лячно серед магів, цілительок, артефактів і драконів, які зненацька будуть дмухати на них своїм подихом. Але це нормально. Тому що це не та гра. Це Рес Аррррканааааа! Вона не терпить в своїх лавах слабаків!


Автор статті - Сергій Штепа

Тримаємо вас в курсі найцікавіших та найактуальніших подій світу настільних ігор в Україні.
Розповідаємо про настільні ігри просто, весело та цікаво.