І рибку з'їсти, і на #%@ сісти. Як "Планета Игр" досі співпрацює з росіянами

14:24 19.12.2022
І рибку з'їсти, і на #%@ сісти. Як "Планета Игр" досі співпрацює з росіянами

Кілька днів тому одеський магазин настільних ігор і видавництво Планета Игр анонсувало свою першу локалізацію, зроблену не у колаборації з іншими видавництвами. Краще б вони цього не робили.

Чому, спитаєте ви? Що з цією грою не так? Давайте спочатку подивимся на те, як вони її анонсували:

❗️ Нова локалізація від Планети Ігор — «Бункер»! Українське видання!

Дискусійна настільна гра Бункер — врятується той, хто вміє переконувати!

Завчасно подбай про свій порятунок перед настанням катастрофи та спробуй потрапити до бункера. Доведи іншим гравцям, що зможеш принести багато користі людству і відновити життя на Землі, якщо опинишся у групі вцілілих. Побудуй власну стратегію, переконай в ній оточуючих та голосуй, щоб звільнити собі місце в бункері.

Ми працювали над цією локалізацію понад 2,5 місяці! Це було важко, але вийшло насправді дуже круто! 😎

☝️ Важливі моменти:

👉 Права на локалізацію ми придбали в американської компанії Tabletopia, якій належить міжнародна версія гри
👉 Настільна гра друкується в Україні. Планета Ігор — виробник та гуртовий постачальник цієї гри у країні.
👉 Гру очікуємо наприкінці грудня! Тож ви можете отримати своє передзамовлення ще до Нового року!
👉У вільний продаж гра потрапить 5-го січня 2023-го року

💥 Старт попередніх замовлень - 17.12.2022, завершення - 31.12.2022 о 18:00

⚠️ БОНУС!

Для усіх, хто зробить передзамовлення — набір з 9 унікальних промо карток до гри у стилізованому конверті!

💲 Ціна по передзамовленню — 960 грн (майбутня роздрібна ціна — 1200 грн або вище)

Щоб зробити передзамовлення, переходьте на наш сайт.

Здавалося б, у чому проблема? Права куплені у американської компанії, гра буде вироблятися в Україні, та ще й українські промки будуть, все круто.

Але є одне "але": ця гра створена росіянкою Оксаною Солдатовою, видана російським видавництвом Экономикус, а права на локалізацію були куплені у "американської" компанії Tabletopia, власником якої є Тімофєй Бокарьов (як каже Вікіпедія), росіянин, автор таких ігор, як Свинтус та Настолье, а також засновник Игрологии, яка об'єднує у собі російський інформаційний портал про настолки Тесера і цю ж таки Tabletopia.

Українські гравці одразу зрозуміли, що тут до чого, і пішли у коменти до Планеты Игр, щоб дізнатися, як таке можливо на 10 місяць повномасштабного вторгнення росії в Україну, але їх чекала "несподіванка" — коментарі майже всюди були закриті, а де цього не зробили — просто чистили негативні. Потім через потік справедливого хейту, видавництво видало відповідь на усі претензії, і, повторю свою фразу з початку статті — "краще б вони цього не робили". Давайте на неї подивимось:

Вітаємо! Хочемо внести ясність щодо українського видання гри Бункер. 

1. Цю локалізацію ми підписали з американською компанією Tabletopia Corp. ще у лютому (договір від 10.02.22). Ось підтвердження цього: https://prnt.sc/R07fYK0Hzdis (частина додатка до договору, де прихована конфіденційна інформація щодо цін) і реквізити сторін: https://prnt.sc/4wdFNVJhEJKB
Ми сплатили кошти їм. Нам надали матеріали. Запустили процес локалізації. Після повномасштабного вторгнення ми хотіли повернути кошти, але це було вже неможливо, адже всі матеріали нам були надані. 

2. На той момент Бункер був на полицях приблизно 90% магазинів країни, у тому числі і на наших. Тому ми хотіли зробити саме українське видання гри. 

3. Довго вагаючись, ми все ж прийняли рішення видавати цю гру. Ще важливим фактором було те, що за умов договору ми мали її видати до кінця 22-го року (що теж зазначено вище у додатку).

4. Ми змінили саму гру, зробивши її українською, переробили багато карток, прибрали зайве і все те, що може бути пов'язаним із чимось російським, залишили тільки дизайн та назву. 
Особливої уваги заслуговує, наприклад, картка катастроф - Пропаганда. Гляньте її, будь ласка, до прикладу: https://prnt.sc/zuzfO9x1KB8y
 
5. Додатково ми розробили набір промо карток, який є актуальним в умовах сьогодення: https://prnt.sc/2P7gDkJygtbp 
Також записали аудіо з інтро до гри та усі катастрофи з українською озвучкою та ефектами. 

6. Ми плануємо розпродати цю гру та більшу частину від нашого прибутку будемо переводити на потреби ЗСУ та звітувати про це періодично у соцмережах.

7. В цілому, наша компанія вже понад 10 років на ринку, ми зробили вже 7 партнерських локалізацій світових хітів. Три роки тому відкрили Клуб настільних ігор, де зібрали, мабуть, найбільшу колекцію ігор в Україні (понад 800 штук) і де активно проводимо заходи та популяризуємо культуру настільних ігор в Одесі. 
Своєю діяльністю ми підтримуємо економіку країни, даємо робочі місця та постійно донатимо на ЗСУ, адже там служать багато наших друзів. 

8. Жодної копійки з цієї локалізації не потрапило у російський бюджет чи до російської компанії. 
Гру ми друкували на видавництві в Києві, всі податки сплачуємо в державний бюджет України. 
Ніякого зв'язку з росіянами ми не маємо і не плануємо мати.

9. Нам важлива наша репутація, дуже просимо вас не хейтити нас за це, ми самі розуміємо, що це наразі виглядає як повний сюр, але вже наклад надруковано, та ми прагнемо виправити ситуацію, наскільки це можливо. Сподіваємось на вашу допомогу або ж просимо хоча б деякого розуміння, враховуючи викладені вище обставини 🙏

З першого погляду, наче все зрозуміло і по факту, але:

    1) Бункер — все одно російська настолка

    2) Tabletopia — все одно російська компанія, зареєстрована у США росіянином

    3) Чому не можна було розірвати договір, як це, наприклад, зробили Games7Days у ситуації з Шерифом Ноттінгема і Лавкой Игр?

Але для того, щоб помітити найголовнішу їх брехню, повернемося до цього фрагменту:

"Цю локалізацію ми підписали з американською компанією Tabletopia Corp. ще у лютому (договір від 10.02.22). (...) Ми сплатили кошти їм. Нам надали матеріали. Запустили процес локалізації. Після повномасштабного вторгнення ми хотіли повернути кошти, але це було вже неможливо, адже всі матеріали нам були надані."

Якщо це американська компанія і гра не має жодного стосунку до росіян, то чому вони захотіли повернути кошти?

На даний момент це вся важлива інформація з цього приводу, але, скоріше за всього, ми побачимо ще декілька постів вибачень перед українцями, які, втім, не допоможуть їхній ганебній справі. Особисто я вважаю, що ця локалізація і те, як Планета Игр її презентує перед аудиторією — знущання над українцями, і використання нашого гербу на промках до російської гри можна вважати наругою над державною символікою:

      

Які висновки можна зробити із цієї ситуації? Тут уже кожен має думати за себе.

Усім мирного неба над головою!

Тримаємо вас в курсі найцікавіших та найактуальніших подій світу настільних ігор в Україні.
Розповідаємо про настільні ігри просто, весело та цікаво.