Коли я це зробив - грати стало зручніше! Чому я не робив цього раніше?

14:03 04.05.2022
Коли я це зробив - грати стало зручніше! Чому я не робив цього раніше?

Сприймайте цю статтю з певною долею іронії.

Ви сіли грати у настолку, де присутні різні токени ресурсів. Перед початком гри ретельно складаєте їх по групам. На початку - все добре: токени доволі зручно брати, але поступово треба їх повертати до загальної купки. І вже всередині партії токени переміщуються та валяються хаотичним нагромадженням, і вже не так комфортно витягати з тієї купи потрібні токени. Що ж робити?

 

На порятунок приходять вони - органайзери. Частіше за все вони допомагають зберігати компоненти у коробці, але є варіанти, де токени зберігаються у окремих коробочках, які можна прямо із коробки гри поставити на стіл, та на протязі усієї партії використовувати як контейнери для токенів.

 

Дерев’яні (фанерні) органайзери. Частіше за все - це вироби із фанери, товщиною приблизно 4мм, де усі деталі вірізалися лазерною різкою. Вам лишається лише виколупати усі частинки, та скласти їх за наданою схемою. Хоча інколи, в залежності від якості, доводиться промазувати стики клеєм для більшої надійності. Такі органайзери зручні тим, що ви їх просто виймаєте із коробки гри і одразу ставите на ігровий стіл - і вже можна користуватися. В залежності від матеріалу - може різнитися ціна.
Переваги: витривалість конструкції, приємний вигляд дерева.
Недоліки: вага, може знадобитися промазування клеєм.

 

 

Органайзери з Evacore. Якщо ви не хочете збільшувати вагу коробки у півтора рази, то варто придивитися до цих органайзерів, що зроблені із легкого, пружного матеріалу. Візуально - воно виглядає як пінка, яку обклеїли папером. Це піна з пам'яттю, виготовлена з 75% переробленого пластику, яку обрамили ламінованим якісним картоном для додавання жорсткості. Для збірки вам обов’язково знадобиться клей ПВА. На ринку вони представлені, наприклад, фірмою Folded Space. Так само як і фанерні - такі органайзери те тільки допомагають зберігати компоненти, а й комфортніше грати. Для середньостатичних ігор ціна питання - 500+ гривень.
Переваги: значно менша вага.
Недоліки: можна вимазатися клеєм у процесі збірки, можливе побоювання, що вони можуть порватися, зовні менш привабливі.

 

 

Деякі гравці хочуть лише покращити сам ігровий процес - упорядковуючи викладені токени ресусри, та при цьому ще й зекономити. Тут в хід йдуть, наприклад різні формочки для випічки. Наприклад, для кексів. Хтось використовує металеві формочки - вони надійні та витривалі, чітко тримають форму. Хтось бере силіконові формочки - різниця в тому - що вони піддаються тимчасовій зміні формі - коли ви лізете пальцями за токенами, а потім повертаються до нормального стану. 

Переваги: економія при купівлі необхідних формочек, або можна просто взяти з кухні.
Недоліки: комусь може не подобатися зовнішній вигляд, не дуже зручна форма, для компактного розміщення.


 

Пластикові органайзери. Різноманітні лотки з кришечками для зберігання карт, токенів, монеток. Мають зручну прямокутну форму. Всередині можуть бути як на 1 комірку - так і на декілька (наприклад, на 2 або 4), що розділені між собою бортиками. Дістали із коробки з грою, поставили на стіл, відкрили кришечку - і можна грати. Проте, якщо така коробочка повністю зайнята токенами - то на початку треба бути акуратним, щоб пальцями не скинути інші токени за межі коробочки.
Переваги: невелика ціна, мала вага, можна купити необхідну кількість та форму.
Недоліки: можлива недостатність об’єму коробочки, обережне відношення до пластику.

 

 

Пластикові харчові контейнери або контейнери для різних дрібничок. Так - їх також можна застосувати для збереження компонентів гри. Та ще й кришкою надійно закриваються. 

Переваги: можна купити необхідну кількість потрібного розміру.

Недоліки: “зайвий” об’єм через фіксатори кришки, слабка естетика.

 

 

Є ще один варіант, який потребує небагато грошей, та ще й являється хендмейд варіантом - коробочки з картону!

Тільки уявіть - ви можете власноруч зробити коробочки потрібного розміру, які будуть компактно розташовані на столі, та ще й зможете, за бажанням, їх розмалювати та класно оформити. Плюс 100500 балів до крутості. За прикладом нижче, ви зможете і собі зробити гарний органайзер для токенів.

 

Для початку нам знадобиться аркуш білого картону та лінійка з олівцем для розмітки.

 

Робимо розмітку - в цьому прикладі основа коробочки буде мати розміри 50х50мм, а висота стіночок - 20мм.

 

Беремо ножиці та ретельни вирізаємо нашу майбутню коробочку. При використанні ножиць будьте обачними - не пораньтеся.

 

Згинаємо нашу форму по лініям.

 

Беремо клей ПВА та склеюємо нашу коробочку.

 

 

Залишається лише зробити наш органайзер більш привабливим - тут ви може дати волю усій вашій фантазії.

 

Ось такий органайзер під ресурси - дуже зручний у користуванні.


Пишіть у коментарі - якими органайзерами ви користуєтесь для покращення комфорту гри.


 

 

Тримаємо вас в курсі найцікавіших та найактуальніших подій світу настільних ігор в Україні.
Розповідаємо про настільні ігри просто, весело та цікаво.