Mariposas

14:30 04.01.2021
Mariposas

En la primavera, muchas mariposas de México vuelan hacia el norte para reproducirse y regresar a casa… Ой, а може хто не знає іспанську? Краще українською? Легко.

«Маріпосас» це гра про те, як метелики-махаони, з Мексики, весною мігрують на північ американського континенту, розмножуються там і повертаються додому. Все! Сутність всієї гри одним реченням. Всім дякую, можете бути вільні, а вас, ентомологів, я попрошу залишитись, тому що для вас будуть подробиці.

Отже «Маріпосас» (в перекладі з іспанської «Метелики») це гра від Елізабет Харґрейв (авторки добре відомих «Крил»), яка розрахована на 2-5 гравців, віком від 14 років і в яких вона забере яким вона подарує від 45 до 75 хвилин чудово проведеного часу.

На старті ми маємо поле-мапу, на якій зображено частину США і північ Мексики, з містами і квітковими полями. Збоку, на полі, розміщено карти сезонів, які обрано випадково і які принесуть переможні бали в кінці кожного сезону за виконання певних завдань. В кожному місті випадковим чином розкладено долілиць жетони станцій. Біля поля, на планшеті розміщено карти життєвого циклу метеликів. Вони трьох кольорів і зібравши сет з 4-х карт одного кольору гравець отримує бонус, який вказано на відповідному токені, що лежить поруч.

Гравець починає гру з 1-м метеликом 1-го покоління, який розміщено в Мічоакані і з двома картами руху. Все, полетіли.

Гра починається. Метелики, як коні набирають розгін і розмахуючи своїми крилами як гривами починають ширяти над просторами Америки. Завдання просте: граємо карту руху, рухаємо метеликів, збираємо квіти, відвідуємо місця, де приємно і затишно розмножуємо метеликів з 1-го покоління в 2-ге, з 2-гого в 3-тє і тд., віддаючи за це квіти, залітаємо в міста щоб отримати бонуси з жетонів і намагаємось виконати умови карти сезонів щоб отримати переможні бали.

Але, як говорять, “Easy to learn, hard to play”…

В кінці гри, яка триває три сезони, гравці отримають бали за виконання умов карт сезонів, зібрані картки життєвого циклу і метеликів 4-го покоління, які встигли повернутись додому, в Мічоакан. Оце і не дає можливості сумувати під час гри. Учасники постійно мають планувати своє розповсюдження по карті, вираховуючи золоту середину між відвідування міст для пошуку і збору сетів з життєвих карт, займання певних позицій і локацій для виконання умов карт сезону і триманням неподалік рідної домівки щоб в останню мить метелики встигли до своїх hermanos y hermanas en Mexico.

Висновки про “Mariposas”:

Взаємодія:  Спокійна, неконфліктна гра, з мінімальною взаємодією між гравцями.

Оформлення:  “Mariposas” однозначно красива гра. Може чоловічій частині гравців і не зовсім зайде «квітково-метеликовий сетинг», але ігролад чудово компенсує їм ці незручності)).

Масштабування:  Повноцінно грається на 2-х, 3-х і більшу кількість гравців.

Виконання: якісне поле, планшет і карти. Все «під льон». Картон жетонів квітів і станцій з чудовою висічкою. Токени метеликів якісні. Для жетонів квітів передбачено коробочки для зберігання (подібне можна бачити в «Крилах»).

Післясмак: Гра залишає відчуття «красивої математики». І це той випадок, коли ти вигравши партію не можеш бути впевнений, що зможеш це зробити і наступного разу, тому що карти сезонів, токени станцій і картки руху роблять кожну гру неповторною. Чи хочеться зіграти ще? Однозначно!

Автор статті - Сергій Штепа

Тримаємо вас в курсі найцікавіших та найактуальніших подій світу настільних ігор в Україні.
Розповідаємо про настільні ігри просто, весело та цікаво.