Одна з наймиліших ігор

21:24 18.06.2021
Одна з наймиліших ігор

Дуже давно хотів написати огляд на цю гру, але все якось не видавалося. Але оскільки Гикач оголосив про старт передзамовлення, у мене просто немає вибору. Треба писати.

З Такеноко у мене пов’язано багато, так би мовити, не ігрових спогадів. Бо це гра з пандою. А у моєї дочки наразі понад 7 великих плюшевих панд, є сумочка-панда, дві кігурумі-панди, кашкет-панда і безліч усіляких іграшок з пандами. Звісно ж, випадково побачивши Такеноко на одній з ігротек мала сказала, що їй потрібна ця гра, і байдуже, як в неї грати. “Там же є ПАНДА, тато, ти шо не розумієш?” І тут почалися мої пригоди, бо на той момент її годі було й шукати. Всі наклади позакінчувалися, а коли будуть нові, і чи будуть вони взагалі, ніхто сказати не міг.

 

Такеноко я грав і раніше, проте найбільше партій провів вже зі своєю коробкою. Почну мабуть з оформлення. В грі є мініатюрка з пандою і цього вже достатньо. Я хотів написати що гра дуже мила, але якщо подумати… Ну милою її робить знову ж таки панда. Тайли саду намальовані ненав’язливо. Тобто там шось намальовано, але я ніколи не звертав уваги, що саме. Головне колір і позначки покращень. Також мені вкрай подобається бамбук. Він реально росте. Ти ставиш на верхівку черговий сегмент і бамбук стає трошки вищим. Це круто і дуже незвично. Сам планшет гравця зручний і одночасно слугує підказкою для гравців. Жетони дій, які потрібні, щоб робити відмітки, які дії вже виконані, це просто дерев’яні шайби з якимись візерунками. Ще є канали - сині брусочки дерева, жетони покращень, мінімалістичний кубик і фігурка садівника, котрий виглядає трохи змученим. Я йду до того, що поокремо компоненти не дуже вже й милі. Вони безперечно гарні й добре виконані, але не милі. Проте якщо дивитися на всю композицію разом, то гра видається саме милою. Я не знаю, в чому річ: у м’яких кольорах, загальному оформленні абощо… Але гру не можна описати якось інакше. Вона дуже мила!

 

Сама гра проста як метр бульби. Але при цьому доволі цікава і захоплива. Ми грали безліч разів з дочкою на двох. Долучали інших людей різного віку для гри на трьох і чотирьох. В усіх випадках гра лишалася легкою та ненапряжною. Але найкращою ілюстрацією стала остання на момент написання цих рядків партія. Ми з дружбаном вже провели дві гри в Арнак і наші мізки трошки кипіли. І от саме тут ми розклали Такеноко. Легко, приємно, весело - ось цими словами можна описати партію. Ми добре розважилися і чудово відпочили від мізкодробильних партій у складнішу гру. І знаєте, Такеноко на мій погляд набагато краща за будь-який філер (легку гру для відпочинку між складними іграми) хоча б тому, що це не флер. Тут є місце плануванню, складним рішенням та навіть ризику. Нормальна така сімейна гра. Маю навіть підозру, що я ще не сягнув усієї глибини цієї гри. Але й без того Такеноко мені вкрай подобається.

Як же грати в цю настолку? Все просто. Кидаєш кубик погоди і робиш, що випало. Далі обираєш дві з п’яти доступних дій. Можна викласти тайл саду, порухати садівника чи панду, взяти зрошувальний канал, або карту завдання. Мета гри - набрати якнайбільше переможних балів. Бали можна отримати за оті завдання, про які я згадував. Завдання бувають різні. Для виконання одних треба з’їсти пандою певну кількість сегментів бамбуку якогось кольору. Для інших - створити певний візерунок з сегментів поля чи виростити бамбук певного кольору і висоти.

 

Як росте бамбук? Перший сегмент з’являється щойно сегмент поля стає орошеним. А далі треба ходити садівником і вирощувати той бамбук далі. Крім того панда носитиметься туди-сюди та з’їдатиме потроху ваші надбання. Також варто зауважити, що всі гравці доглядають за одним садом. Тобто на всіх одна ненажерлива панда, один садівник та спільний бамбук. Тому буде траплятися так, що сегмент саду виклав інший гравець, а завдання через це виконав ти. Насправді в цьому полягає додатковий азарт. Бо часто траплялося таке, що ближче до завершення партії ми з дочкою спочатку тягли завдання (раптом пощастить і всі умови вже виконані), а потім вже думали, що робити далі. Щастило доволі часто. І знаєте що? Я я вважаю, що це дуже круто. Доволі веселий та емоційний рандом, коли ти дійсно радієш виокнаному завданню, але зовсім не засмучуєшся з приводу того, що завдання не виконане.

 

Щодо локалізації. Гикач локалізує ювілейне видання з приводу десятої річниці гри. Там змінені деякі правила та завдання. І можливо це рух в сторону збалансованості та стратегічності гри. Я не знаю, за цими новими правилами я ще не грав Проте не думаю, що гра втратить від цього свою ламповість та неймовірну простоту. А от азарту і фану може стати менше, бо фікси в першу чергу стосуються завдань та умов їхнього виконання. Особисто я не впевнений, що це піде на користь чудовій грі. З іншого боку багатьом не подобалася саме ця компонента з удачею. Буквально сьогодні читав про поломність каналів та зламані завдання і як кльово, що це все виправили. Мені шкода, що це виправили, гра точно стане сухішою та менш емоційною, питання лиш в тому - на скільки?

Як би там не було, для мене питання полягає не в тому, передзамовляти, чи ні. А в тому, яку ціну поставити за свою стару коробку на барахолці?

Тримаємо вас в курсі найцікавіших та найактуальніших подій світу настільних ігор в Україні.
Розповідаємо про настільні ігри просто, весело та цікаво.