Одного разу у Старкрафті

11:29 23.12.2020
Одного разу у Старкрафті

Якось ми згадали про чудовий Старкрафт і змогли зібралися на партію на 4 гравців. Фракції вирішили розподіляти за вільним вибором. Першою обрали Королеву Клинків, а другим - Тассадара. Третій гравець вагаючись ким грати зупинився на теранах, і я йому запропонував випробувати UED. У мене була свобода вибору будь-якої раси і я вирішив зробити майже-як-сюжет-ігри - не вистачало ще Імператора Менгська.
Отже ...

У світлі конфлікту в секторі Копрулу керуюча рада Об'єднаного Земного Директорату стала пильно стежити за розвитком ситуації в непокірних колоніях.
Побачивши, що зараження зергів неухильно поширюється, а протоси все частіше атакують теранські планети, рада вирішила взяти на себе безпосереднє керування охопленим війною сектором.
Силам ОЗД належить вторгнутися в простір Домініону і повалити його диктатора, імператора Менгська.

Чесно кажучи, останнім часом став "недолюблювати" планети на два входи-виходи. Пов'язано це з можливістю утворення "тунелів" з яких, найчастіше, складно вибити опонента. Першим гравцем визначили UED. Він обрав стартове лідерство на наявність усіх будівель першого рівня. Керріган обрала 2 стартові бази. Менгськ вибрав можливість застосовувати "зоряний наказ" (який можна використовувати як будь-який). Тассадар обрав лідерство з додатковими 2-мя мінералами. На жаль при генерації галактики, у нас таки випала одна з 2-ма входами-виходами, та ще й з зоною на два переможні бали.

 

Ад'ютант включений. Доброго ранку, капітане. Наша довга подорож з Землі підійшла кінця, і зараз ми знаходимося неподалік від кордонів Домініона. Сподіваюся, ви вже позбулися побічних ефектів анабіозу. Адмірал Дюгаль виступив зі зверненням до всього флоту:
Увага! Всім захисникам Об'єднаного Земного Директорату! Говорить адмірал Дюгаль. Всі ви пройшли інструктаж перед тим, як покинути Землю, так що вам має бути відомий наш наказ: захопити цей сектор в ім'я людства. Якщо хтось із вас сумнівається в нашій місії, нагадаю, що в разі провалу додому не повернеться ніхто. Ми вистоїмо або загинемо всі як один на цих задвірках Всесвіту!

 

ЦИКЛ 1

ОЗД розгорнули активну експансію, маючи намір встановити контроль над нейтральним Бракеном і "нанести візит" зергам на Торусі.
Керріган планувала зайнятися розвитком баз.
Тассадар намірився зайняти космостанцію.
Менгськ планував взяти нейтральну Чар Сару і також зайнятися зміцненням бази.

 

Зерги почали спішно займатися повітряними силами, але на жаль десант ОЗД вибив їх з точки з 2ма переможними балами.

 

Говорить віце-адмітрал Стуков. Вітаю Вас капітане з успішним початком кампанії. Наші передові сили успішно висадилися на планеті зергів і знищили їх Вулик. Ваше командування підбадьорює бойовий дух наших солдат! Однак пам'ятайте - жоден зерг не повинен вціліти - ми повинні випалити цю заразу з планети!

 

 

ЦИКЛ 2

- Нащо ти мене сюди притягла?
- Ти вважаєш, що я хочу вбити тебе за те, що кинув мене на поталу зергам? Це в минулому. Наша взаємна ненависть не завадить боротьбі з ОЗД.
- Звучить обнадійливо. Що ти задумала?
- Відразу до справи, так? А я так сподівалася потеревенькати. Давно не бачилися.
- І ще б років сто тебе не бачити. Що ти хочеш?
- Сили ОЗД загрожують не тільки моїм зергам. Вони обов'язково спробують встановити свій контроль над теранськими колоніями. Тому, пропоную на якийсь час забути про ворожнечу і зайнятися спільною проблемою.
- Добре, у мене вистачає проблем з протосами, але постараюся зайнятися і ОЗД. Сподіваюся, мені не доведеться про це пошкодувати.

 

Керріган втягнули у війну на її стартовій планеті. Менгськ, побачивши різкий відрив за очками ОЗД, намірився вибити їх аванпост з сусідньої планети. Тассадар теж не проти розібратися з "прибульцями", але розташування планет змушує його рухатися на підконтрольний Менгску Ділар 4.

 


Старкрафт - це та гра, де вкрай важливо, хто в поточний момент часу є першим гравцем та в якій послідовності виставляються накази на планети. На жаль - накази Менгська були заблоковані, і він не зміг перейти на планету окуповану ОЗД. Проте, він вплутався у війну з протосами - їх сили успішно рознесли базу на Ділар 4. Правда SCV швидко склепали нову базу в сусідній області, але темп розвитку був загублений.
Самі ОЗД продовжили "зачистку" Торуса від зергів, при цьому вони залишили на початок раунду рідну планету повністю без прикриття.
Зерги активно займалися еволюцією літаючих юнітів.
В результаті ОЗД знову набирають +5 переможних балів ...

 

ЦИКЛ 3

Настала "друга фаза". Всі сторони обрали лідерство другого рівня - кожен закликав підкріплення: крейсера у терранів, носій у протосів і навіть сама Керріган особисто вийшла на фронт.

Флагман ОЗД "Олександр", низька орбіта.


Капітане, настав час зробити те, для чого ми подолали весь цей шлях! Ми поставимо Надрозум на службу людству!
Зерги знищили нашу опорну базу - у нас тепер немає права на помилку! Починайте висадку. Знищуйте все на своєму шляху! І ще - не забувайте, що Менгськ досі має вагомі сили. Хай щастить, капітане.

Сили зергів проводять удар в тили ОЗД і повністю беруть під контроль стартову базу. Керріган залишається на захисті головного Вулика.
Сили протосів закріплюються на планеті Менгська. Останній - скутий маневрами протосів і накопичує сили.

 

 

ЦИКЛ 4

 

Сили протосів вторгаються на аванпост ОЗД.
Менгськ накопичує ударні сили.
Керріган на рідній планеті також накопичує війська.
ОЗД практично господарює на планеті зергів і відбудовує там базу.

 


 

Тассадар вирішив, що його сили достатньо перевершують терранів і відправив невеликий загін штурмувати базу. Якимось дивом, піхота ОЗД змогла вижити, окопавшись в бункері, і протосам довелося відступити в сусідній регіон.
 


Тим часом, Менгськ направив свій флагман Норад в бій з флагманом ОЗД. ОЗД були повністю розбиті. Менгськ, побоюючись "зради" зергів відводить флагман на свою планету, залишаючи невеликий загін.

 


Керріган відправляє свої війська розібратися з базою ОЗД, і в підсумку заражає їхній командний центр.


ЦИКЛ 5

 

 

ОЗД за крок від перемоги - але у них практично немає сил.
Тассадар і Керріган - активно наздоганяють.
Менгськ через тиск протосів так і не зміг нагнати конкурентів по переможним балам.

 

Протоси розбираються з останніми силами ОЗД - повністю вибиваючи тих з гри.

 


Менгськ намагається потіснити Тассадара.

 

У підсумку, за контролем зон з переможними балами все зводиться до фінальної битви - Керріган потрібно повернути контроль над зоною з 2 переможними балами на своїй планеті.

Вона особисто веде свої війська в атаку і не дарма. Флот Менгська встиг розправитися з усіма повітряними силами зергів, але атаки зергів, підкріпленими злістю Королеви Клинків, виявилося достатньо для знищення сил терранів.

 

У підсумку - перемога в грі за Королевою Клинків!

В черговий раз гра нагадує, як важлива фаза планування і розподілу наказів. Дуже багато що вирішує те - хто в поточний момент перший гравець, і хто зможе покласти свій наказ останнім.
І в черговий раз переконуюся, що не можна на старті різко йти у відрив по набору переможних балів, якщо не впевнений на всі 150% що тебе у відповідь не рознесуть вщент.
Партію відіграли за трохи більше, ніж 4-х години.

П.С. Рівери підживлюються мінералами, щоб відновити запас скарабеїв.

 

Автор летсплею - druos

Тримаємо вас в курсі найцікавіших та найактуальніших подій світу настільних ігор в Україні.
Розповідаємо про настільні ігри просто, весело та цікаво.