Онейронавти — нова гра від IGAMES. Попередній огляд.

23:50 26.05.2022
Онейронавти — нова гра від IGAMES. Попередній огляд.

Привіт, Україно!

Сьогодні хочу розповісти про нову гру від української студії IGAMES  — Онейронавти. Як завжди, автором виступив співзасновник студії Олександр Невський, автор Містеріума, Детектив Клубу та Форпоста. Про цю гру Олександр розповідав ще у інтерв'ю Депо Настільних Ігор у грудні минулого року. Цей огляд я вирішив написати після того, як на BGG були викладені офіційні правила французькою та англійською, завдяки чому ми тепер і маємо повне уявлення про Онейронавтів.

Гра є нескладним сімейним/паті кооперативом на асоціації для 2—6 гравців. Гравці стають онейронавтами — мандрівниками у свідомому сні та мають знайти спільну мову, використовуючи жести.

Правила гри доволі прості: спочатку усі гравці отримують по 6 карт, а на стіл викладається на 1 карту снів більше, ніж гравців, та по жетону жестів до кожної з них. Далі один з гравців бере карту слова та викладає на стіл так, щоб усі могли її бачити. Кожен гравець обирає карту снів з руки, що найбільше підходить до слова на картці на столі та кладе її у спільну колоду. Далі з загальної колоди снів береться карта і замішується до колоди гравців. Колода гравців перемішується та викладається у відкриту, по карті під кожним жетоном жесту. Тепер гравцям треба самостійно, без жодної комунікації визначити зайву карту та на рахунок "один, два, три!" відповідним жестом проголосувати за певну карту. Після цього кожен гравець показує, де його карта і за кожний голос, відданий зайвій карті, овечка переміщується на одну поділку, а карта слова розміщується на балоні з Еліксиром (але якщо усі гравці ідеально впораються із завданням — усі оберуть тільки зайву карту, то карту слова на балони викладати не треба). Гравці скидають карти з руки, беруть 6 нових і починається новий раунд. Так триває доти, доки овечка не переміститься на 15-у поділку, тоді гравці перемагають, або доки балони не спустошаться (на них не буде розміщено 6 карт слів) — тоді гравці програють.

Отже, тепер мої думки щодо цієї гри.

По-перше, IGAMES у черговий раз створили крутий, конкурентноспроможний продукт, з чим не можна їх не привітати! Побільше б нам таких видавців :(.

По-друге, М81 Studio також не підкачали — ілюстрації та оформлення, як завжди, на висоті. І карти снів, і треки, і сама коробка — усе виглядає дуже приємно та якісно.

По-третє, хоча правила і здались мені надто простими, я розумію, що ігри на асоціації майже усі такі, і від того вони гіршими не стають. Мені здається, що Онейронавти розраховані на компанії та сім'ї з дітьми молодшого шкільного (або й трохи менше) віку, на сторінці гри на BGG вказаний вік від 8 років.

По-четверте, гра виглядає дуже цілісно та самодостатньо, тож я думаю, що за правильного маркетингу гру чекає успіх, особливо серед гравців, що не дуже заглиблені у світ настільних ігор.

P.S. Олександр казав, що ця гра, напевно, стане останньою у серії ігр на асоціації від IGames. Особисто я цьому радий, оскільки вони будуть більше експериментувати з іншими жанрами. Форпост, наприклад, вийшов дуже навіть вдалою грою. Одним словом, успіхів, IGAMES!

P.P.S. До речі, Онейронавти будуть у характерній для IGAMES металевій коробці, що не може не радувати :).

Слава Україні! Слава ЗСУ! Мирного неба над головою, сподіваюся, що скоро повернусь!

Тримаємо вас в курсі найцікавіших та найактуальніших подій світу настільних ігор в Україні.
Розповідаємо про настільні ігри просто, весело та цікаво.