Робимо ігри своїми руками: ПнП на карантині

12:21 30.07.2021
Робимо ігри своїми руками: ПнП на карантині

Взагалі-то я зазвичай виступаю проти ПнП*, тому що дуже часто його використовують порушуючи авторські права, а інколи ще й наживаючись на цьому. Але все ж таки інколи видавці офіційно розповсюджують файли, які можна видрукувати, щоб пограти в ту чи іншу настолку. Так в інтернеті можна знайти цілком легальні демоверсії ігор або ж підтримати проєкт на декілька доларів на Кікстартері й отримати файли для друку собі на пошту.

Карантин трохи змінив правила гри й багацько видавництв намагаються всіляко підтримати людей, що виявилися замкнутими у своїх домівках. Деякі під час карантину випустили безкоштовні версії ігор, які при наявності принтера, ви цілком можете зробити вдома. Про них і розповім.

Доміношне королівство

Це дуельна версія гарненької настільної гри, яка наразі безкоштовно розповсюджується видавництвом Feelindigo.
В Доміношному королівстві ви відчуєте себе справжнім монархом, що намагається розширити межі свого королівства. Звісно, одні території будуть здаватися вам ліпшими за інші, але і конкуренція за них буде висока. Доведіть, що саме ви той монарх, що може розбудувати найгарніше королівство серед всіх!

Що потрібно: кольоровий принтер, мінімум 2 аркуші паперу (4, якщо хочете видрукувати ще й правила гри), ножиці, клей.
Кількість гравців: 2.
Вік: від 8 років
Час партії: близько 15 хвилин
Гра мовно незалежна, є правила українською мовою.

Файли для завантаження

Доміношне королівство: Суд

Це невеличке доповнення до гри Доміношне королівство, яке додає ресурси, будівлі та персонажів. А значить грати стане ще цікавіше!

Що потрібно: кольоровий принтер, мінімум 2 аркуші паперу (4, якщо хочете видрукувати ще й правила гри), ножиці.
Доповнення мовно незалежне, є правила українською мовою.

Файли для завантаження

Доббл

Це чудова гра на швидкість і реакцію в яку можна пограти разом з дітьми. Вона завоювала популярність по всьому світу, бо правила дуже прості (знаходь збіг, називай його та щонайшвидше хапай карту), а азарт зашкалює. Це демоверсія гри в якій трохи менше карт, ніж у звичайній.

Що потрібно: кольоровий принтер, мінімум 4 аркуші паперу (краще щільного), ножиці, клей.
Кількість гравців: від 2 до 8.
Вік: від 6 років.
Час партії: близько 5 хвилин.
Гра мовно незалежна, є правила українською мовою.

Файли для завантаження.
Також є аркуші з різноманітними завданнями в тематиці гри, що допоможуть зайняти малечу на довгий час.

Ще більше безкоштовних ігор від видавництва Asmodee можна знайти на їх сайті. Серед них є такі хіти як Діксіт, Колонізатори, Концепт, Таймлайн, тощо.

Rolling Realms

Це гра від відомого гейм дизайнера та видавця Джеймі Стемаєра (Jamey Stegmaier), якого ви можете знати за іграми «Серп», «Крила», «Tapesty», «Charterstone» та іншими. Власне відсилання до цих ігор ви й знайдете в Rolling Realms. Це логічна гра, в якій що ходу ви будете кидати два гральні кубики, а потім намагатися використати їх значення якнайефективніше. Настолочка належить до категорії Roll and Write ігор, це означає, що всю інформацію ви будете записувати (або замальовувати) на спеціальному листочку і результат кожної партії напряму залежатиме від ваших рішень.

Що потрібно: кольоровий або ч\б принтер, мінімум 1 аркуш паперу (для кожної нової партії треба заново видруковувати листочок), 2 кубики з шістьма гранями (2d6), олівець або ручка.
Кількість гравців: будь-яка.
Вік: від 8 років.
Час партії: близько 30 хвилин.
Гра мовно незалежна, є правила англійською мовою та відеоправила 5-ї редакції українською мовою від Романа зі Свідків кубика.

Файли для завантаження.

Love Letter: Sender

Любовне послання – це гра з унікальною механікою на вибування, що складається всього з 21 карти. Love Letter: Sender відрізняється від оригінальної версії тематикою – цього разу ви опинитесь в більш сучасному світі й замість листів написаних від руки будете посилати миттєві повідомлення, намагаючись знайти справжнє кохання серед купи дивних профілів. Але чи означає це, що гра стала менш дедуктивною, цікавою та веселою? Однозначно ні!

Що потрібно: кольоровий або ч\б принтер та принаймні 4 аркуші паперу, ножиці. Порада: друкуйте одразу з двох сторін і тоді не доведеться нічого клеїти.
Кількість гравців: від 2 до 6.
Вік: від 10 років.
Час партії: близько 20 хвилин.
Гра з невеликою кількістю тексту англійською мовою.

Файли для завантаження.

Vaccine

Гра на дуже актуальну під час карантину тему – винайдення вакцини від вірусу.
Кожен з гравців буде намагатися винайти дієву вакцину обираючи для неї властивості, виконуючи дослідження в лабораторії, продаючи отримані суміші та здійснюючи прориви в науці. Цікавинкою гри є те, що на початку партії всі матимуть різну інформацію про хворобу, а отже варто уважно слідкувати за діями опонентів, щоб зрозуміти якими знаннями вони володіють.

Що потрібно: кольоровий принтер, мінімум 13 аркуші паперу (більше, якщо хочете видрукувати ще й правила гри), ножиці, клей. Також можна використати 56 будь-яких жетончиків\каунтерів\монеток і не видруковувати 12-ту сторінку.
Кількість гравців: 2-4.
Вік: від 10 років.
Час партії: близько 30 хвилин.
Гра мовно незалежна, правила англійською мовою.

Файли для завантаження.

Detective: A Modern Crime Board Game “Suburbia” Case

Невеличка самостійна гра з серії Detective: A Modern Crime. Це кооперативна гра, а отже вам з іншими учасниками партії доведеться об’єднатися, щоб разом розкрити злочинну справу про вбивство молодої жінки у передмісті. Насолоджуйтесь атмосферою і цікавими історіями в грі.

Що потрібно: смартфон, кольоровий принтер та принаймні 13 аркушів паперу, ножиці.
Кількість гравців: від 1 до 5.
Вік: від 14 років.
Час партії: близько 90 хв.
Гра потребує гарного знання мови, є англійська та німецька версія.

Файли для завантаження.

Також на сайті видавництва Portal games з’явилися й інші ігри, доповнення і промо-компоненти, а також книжки для фанатів НРІ.

Super-skill Pinball 4-cade

Створена спеціально для тих хто сумує за старими гральними автоматами. Наберіть якнайбільшу кількість балів за заповнені поля, рухайте свій м’ячик та отримуйте задоволення від цієї новенької Roll and Write гри.

Що потрібно: кольоровий або ч\б принтер, мінімум 1 аркуш паперу для кожного гравця, 2 кубики з шістьма гранями (2d6), по 2 монетки або скляні намистини по олівцю з ластиком для кожного гравця.
Кількість гравців: будь-яка.
Вік: від 8 років.
Час партії: близько 20 хв.
Гра мовно незалежна, правила англійською мовою. Також доступні відео правила гри.

Файли для завантаження.

Cards Against Humanity: Family Edition

Я впевнена на 100%, що ви чули про цю веселу гру. Зазвичай можна знайти її непристойні версії розраховані на аудиторію 18+. Під час карантину видавництво вирішило зжалитися над людством та безкоштовно розповсюдити версію, в яку можна грати всією сім’єю, навіть з дітьми. Але там все одно залишилося місце гумору (про це свідчить допис видавництва. Цитую: «ви можете безкоштовно видрукувати цю гру вдома та грати разом зі своєю нудною сім’єю. Ми з’ясуємо, як заробити на цьому гроші пізніше»).

Що потрібно: ч\б принтер та принаймні 21 аркуш паперу, ножиці або стародавня катана (так написано в правилах).
Кількість гравців: від 2-х
Вік: від 8 років
Час партії: від 5 хв.
Гра потребує гарного знання англійської мови.

Файли для завантаження (видрукуйте один з файлів, цього буде достатньо для повноцінної гри):
Маленькі карти (по 20 карт на сторінку, всього 23 сторінки разом з правилами).
Маленькі карти, які не вижруть все ваше чорне чорнило з принтера.
Великі карти (по 9 карт на сторінку, всього 49 сторінок разом з правилами).
Великі карти, які не вижруть все ваше чорне чорнило з принтера.

Видавництво Kozak games не готово розповсюджувати свої ігри безкоштовно, але пропонує оформити підписку, щоб отримувати ПнП файли від них протягом всього карантину. Вони не розголошують, які саме ігри будуть доступні, але вже відомо, що це будуть невеличкі карткові ігри, які легко видрукувати та виготовити. Вартість підписки: 300 грн з людини.

Поради

  • Друкувати краще на щільному папері (наприклад, 200 гр. на м.), так компоненти гри будуть менше псуватися.
  • Для склеювання компонентів краще використовувати клей-олівець, а не ПВА, від нього папір менше деформується.
  • Якщо у вас дома є протектори, а в ПнП грі є карти – використовуйте їх. Так перемішувати карти буде простіше і вони вам довше прослужать. Завдяки протекторам з кольоровим задником можна друкувати тільки лицьову сторону карти. Якщо у вас вдома є ламінатор, то гарна ідея заламінувати планшети гравців, жетони, карти в Добблі та інші схожі елементи.
  • Якщо у вас є ігри де є міпли, каунтери (кубики для підрахунку балів), гральні куби, тощо, які потрібні для ПнП ігор – ви можете їх використовувати, щоб грати було зручніше.
  • Ще більше різних ігор та доповнень до них ви можете знайти в спеціальній підбірці на сайті БГГ.

*PnP – Print and Play або надрукуй та грай – зверстані сторіночки з усіма компонентами гри, які потрібно видрукувати та вирізати, щоб насолодитися грою.


В цьому дописі зібрані офіційні ПнП версії ігор, які виклали в інтернет самі видавці, тому вони не порушують жодних авторських прав. Закликаю не звантажувати неофіційні ПнП файли, і не купувати «аналоги» ігор, які хтось видрукувати у себе вдома на принтері.Будь ласка, поважайте працю гейм дизайнерів, ілюстраторів та видавців.

Залишайтеся вдома і грайте в гарні настільні ігри)

Тримаємо вас в курсі найцікавіших та найактуальніших подій світу настільних ігор в Україні.
Розповідаємо про настільні ігри просто, весело та цікаво.