Що я думаю про гру Війна Персня

20:34 04.08.2022
Що я думаю про гру Війна Персня

1. Складна. 
Щоб вивчити правила, прийдеться добряче попрацювати, і перша гра буде чисто для того, щоб їх засвоїти. Правила написані на 46 сторінках, так, декілька сторінок це просто ілюстрація персонажа, кілька сторінок з картою для розташування військ, але більшість це суцільний текст. Я вивчав правила порціями і загалом це зайняло близько 3-4 години. Це не означає, що правила написані погано, вони написані навіть дуже добре, але є багато нюансів, а оскільки гра асиметрична то їх стає ще більше. Але як і в кожній грі, зігравши раз-другий, ловиш логіку ходів, вимальовується картинка гри і пробуєш будувати стратегію. В грі є багато карт, які також треба вивчити. Карти в свою чергу ділять на типи, а також кожну карту можна розіграти, як подію або як військову карту.

2. Атмосферна
Рекомендую знайти плейлист з саундтреками фільму. Вже на початку сетапу ти переносишся в Середзем'я, адже розставляючи війська ельфів і ґномів, Рогану та Ґондору, Ісенґарду та Саурона, ти починаєш розуміти масштаб гри. В процесі гри атмосфера Середземя тільки збільшується, оскільки можуть повторюватися події з фільму, наприклад Саруман зраджує братство і в Ортанку плодить полчища орків, або штурм Мінас-Тіріту. Тому під гарний саунд гра відчувається на всі 100%.

3. Довга
При всій атмосферності і кайфу в неї грати, ви це робити будете скоріш за все не часто. Партія триває близько 4 годин. Перші партії можуть бути і довше, точніше будуть довші, бо, як вже згадувалося, правил і нюансів багацько. Проте є ігри, де також партії займають години, навіть той же ж Марс, який треба Тераформувати. Так, він грається не часто, але приємно, що є в колекції і за бажанням можна пограти, так само і з Фродо, приємно, що він є в тебе на поличці, і в якісь вихідні можна поринути в світ Середзем'я.

4. Стратегічна.
На BGG гра має 1 місце серед варгеймів і то не дивно. У вас є народи, які не дуже хочуть воювати, їх треба активовувати і рухати по треку війни, щоб мати змогу мобілізовувати війська і перетинати кордони інших народів, а от орків довго просити не треба, їх штрикни палочкою і вони вже стоять в строю. Карта велика, регіонів багато, є села, міста та фортеці. Також подекуди є укріплення. Укріплення та міста дають перевагу в бою тим, хто захищається, фортеці дають ще більшу перевагу, бо в них можна сховатися, потім ту фортецю можна штурмувати, або робити з неї вилазки, свої військо можна при атаці розділяти, тобто створювати ар'єргард іще багато стратегічних штук.

5. Цікава.
Чи принесе ця гра вам емоції? Так. Які саме, то вже залежить від вас. Бо всі ходи ви робите через кидання кубиків, битва відбувається через кидання кубиків. А я такий, що трохи нервуюсь, коли при великій ймовірності перемоги куби показують мені не то що треба. Але то гра, то куби, їх можна трохи контролювати. Звісно є й інша сторона медалі. Коли в тебе пару ельфиків захищає фортецю від орків і в них не виходить, то прям дуже тішить. Щодо асиметричності про яку я писав раніше, то додам, що війська орків не гинуть, вони просто повертаються в запас, а от війська світла потрібно при поразці видаляти з гри. Тому треба бути дуже обережними і не ходити поодинці.

Плюси
- атмосферна
- цікава
- емоційна
- стратегічна
- "розумні" правила (хоча і не прості)
- не потрібна велика компанія, щоб зіграти (як наприклад гру Престолів)
- реіграбельна + є ще додатковий сценарій

Мінуси
- ціна
- час партії
- великі правила з багатьма нюансами

Якщо хочете подивитись огляд компонентів, то заходьте на мій YouTube канал, там багато різних оглядів. Буду вдячний за підписку.

Тримаємо вас в курсі найцікавіших та найактуальніших подій світу настільних ігор в Україні.
Розповідаємо про настільні ігри просто, весело та цікаво.