Star Wars: Destiny - як добре, що проєкт закрили

15:18 08.01.2021
Star Wars: Destiny - як добре, що проєкт закрили

Ще у січні 2020 року компанія Fantasy Flight Games опублікувала новину про те, що закриває один зі своїх проєктів. Мова про Star Wars: Destiny. Я ще до того заглядався на цю настолочку, але усіма силами чинив супротив своєму бажанню почати в неї грати.

У Star Wars: Destiny більше не буде нових доповнень

Про колекційні ігри

 

Річ у тім, що Star Wars: Destiny - колекційна карткова гра. Це означає, що гравці не можуть просто купити коробку і бавитися. У грі є купа різноманітних карт, з яких кожен учасник складає власну колоду ще перед грою. А от ці карти розповсюджуються у бустерах: наборах випадкових карт. Тобто доведеться купувати багато таких бустерів, щоб зібрати нормальну колоду. І річ не лише про це. Потрібно мати хороші карти на обмін, щоб обміняти їх на ті карти, що потрібні тобі. Це прірва грошей. Зазвичай, ти граєш або в настільні ігри, або в якусь одну колекційну гру, яка забирає всі вільні фінанси і весь вільний час. 

 

У колекційних іграх доволі часто виходять нові сети. А отже навіть якщо ти зібрав потужну колоду, з виходом нового сету вона вже перестає бути такою крутою, як раніше. Бо постійно з’являються нові карти, нові механіки, нові комбінації. Так хитрі маркетологи весь час підігрівають у гравців інтерес до гри та спонукають продовжувати купувати все більше і більше бустерів.

Але Star Wars: Destiny закрилася. Це багато що змінило. Наборів цієї гри ще досі (а вже 9 місяців пройшло) дуже багато у закордонних магазинах. Їх продають із шаленими знижками до 80%. Гра стала дешева. Дуже дешева. Наприклад новий стартер Кайло Рена я купив за 2 бакси. Стартер Рей, здається за 5. Ну тобто, ви розумієте... На додаток гра закрилася, нових сетів не буде. Ніякої нескінченної гонки озброєнь, можна просто зібрати колоду, що буде +/- нормально себе показувати. Набриде, збери іншу, та й все. Як я міг таке пропустити?

 

Про Star Wars: Destiny

 

Але давайте трохи про саму гру. Star Wars: Destiny - колекційна гра з картами та кубами. І все це у всесвіті Зоряних Війн. Генерал Гривус, Гранд Адмірал Траун, Дарт Вейдер проти Магістра Йоди, Люка Скайвокера, принцеси Леї, Падме Амідали та усього екіпажу Привида. Та й сам Привид у грі є, як і Тисячолітній Сокіл, Раб І і багато чого іншого. Гра для мене, як поціновувача колекційних ігор та Зоряних Війн просто К-К-К-ОМБО!

Як взагалі все відбувається? Я збираю колоду, в якій має бути 30 карт. Кожної карти може бути не більше як 2 копії. Деякі карти мають куби на додачу. Інші не мають. Крім колоди у мене є команда персонажів. Це можуть бути як відомі герої чи лиходії всесвіту так і безіменні штурмовики, дроїди, клони, джедаї та ситхи. Те, яких персонажів я обираю, визначає, яка колода в мене буде. Усі карти поділяються на геройські, лиходійські та нейтральні. У якщо у вас команда героїв, ви не можете додавати в колоду лиходійські карти і навпаки. Крім того карти різняться за кольорами. Червоні, сині, жовті та сірі. В колоду можна класти тільки карти того кольору, якого кольору у вас є персонажі. А ще нейтральні - сірі.

 

Червоні - військові. Це штурмовики, дроїди, пілоти ТАЙ-Файтерів та Ікс-Вінгів, Гранд Адмірал Траун та Адмірал Акбар, Генерал Гривус та Гера Сендула.  Це колір тактики та стратегії, продуманих ходів та злагоджених дій. Червоні карти дозволяють підтримувати чи навіть посилювати війська та багато атакувати.

 

Сині - чутливі до сили. Це падавани, джедаї та ситхи, Дарт Вейдер та Люк Скайвокер, Гранд Інквізитор та Мейс Вінду. Це колір сили та впливу. Сині карти змушують суперників робити щось проти своєї волі, дозволяють заглядати в руку та колоду чи навіть розігрувати карти чи кубики опонента проти нього ж.

 

Жовті - хитрі. Це контрабандисти, злочинці, мисливці за головами та політики, Хен Соло та Боба Фетт, Падме Амідала та Джабба Хатт. Це колір маніпуляцій та засідок. Жовті карти дозволяють отримати додаткову вигоду, бити в спину та уникати боїв, де мало шансів на перемогу.

 

Крім того, у грі є куби. Я виконую саме ту дію, яка випаде на кубі. У різних карт різні куби, на яких зображені різні дії. На це теж варто звертати увагу під час збору колоди.

 

Ледь не забув, є ще поле бою. У кожного своє. Воно дає певні переваги, якщо його захопити. Проте перед партією за певними правилами обирають лиш одне поле бою і не факт, що це буде саме ваше поле.

 

Як відбувається партія.

 

Гравці по черзі роблять по одній дії. Це дуже круто, бо немає довгого очікування, поки опонент походить. Можна зіграти карту з руки за ресурси (якщо вони в вас є), активувати одного зі своїх персонажів (або наприклад щось із техніки чи інших вже розіграних карт підтримки), розіграти кубик або захопити поле бою.

 

Коли ви граєте карту з руки, то платите відповідну кількість ресурсів та робите, що там написано. Це може бути подія, тоді карта після цього йде до відбою. Це може бути техніка чи карта підтримки, тоді вона кладеться перед вами і її можна буде активувати потім, або карта апгрейду, тоді її можна покласти на персонажа та посилити його таким чином.

 

Коли ви активуєте персонажа (чи до прикладу, техніку), то повертаєте його на 90 градусів (вдруге кинути куби не вдасться) та кидаєте усі кубики цього персонажа та усі кубики апгрейдів, яким посилений цей персонаж. Все. Ви просто кидаєте кубики. 

 

Коли ви розігруєте кубик, то просто виконуєте те, що випало на цьому кубику. Ви можете нанести пошкодження персонажам опонента, змусити його втратити карти чи ресурси, перевернути інший свій кубик на будь-яку сторону абощо. Розіграний кубик потрібно покласти на відповідну карту. Він вже використаний і більше з ним нічого не зробиш до наступного раунду.

 

Коли ви захоплюєте поле бою, ви виконуєте його особливу дію і пасуєте. Далі опонент буде робити дії, доки не пасане.

Звісно, є купа варіантів, як перекинути свої куби, чи куби опонента. Або взагалі їх прибрати. Або перевернути їх на потрібну сторону. Або знову активувати персонажа та кинути усі вже використані куби та розіграти їх вдруге. Варіантів дуже багато. Все залежить від того, як ви підберете команду персонажів та зберете колоду.

 

Висновки.

 

Мені надзвичайно подобається ця гра. Мені подобається, що вона дуже динамічна, в ній майже немає даунтайму. Твоя дія, дія опонента, знов твоя. І так далі. Все швидко та захопливо. А ще тут є кубики, що додає особливого шарму. Я люблю карти і люблю кастомні кубики. А тут все в одному. А на додаток, це Зоряні Війни!

 

Я показав Star Wars: Destiny своїй шістнадцятирічній сестрі, яка із Зоряних Війн лиш про Дарта Вейдера чула. І вона сказала, що тепер це її найулюбленіша гра. Щоб вам було зрозуміліше, якому типажу така гра зайде: моя сеструха захоплюється шахами, їй надзвичайно сподобалися 7 Чудес Дуель, Коса та Вікінги Північного Моря.

 

Крім того в Києві є невеличка спільнота людей, що грають у Star Wars: Destiny. Я вже разок навіть взяв участь у турнірі. Злив звісно, бо ніц не мав досвіду, але отримав купу задоволення. Коротше кажучи, якщо що, ви знаєте, до кого звертатися.

Тримаємо вас в курсі найцікавіших та найактуальніших подій світу настільних ігор в Україні.
Розповідаємо про настільні ігри просто, весело та цікаво.