The Kickstarter TIMES 14.11.2021

10:43 16.11.2021
The Kickstarter TIMES 14.11.2021

Дядя Женя з каналу Ігролігво підготував вам списочок добірних настільних ігор, на які от прямо зараз збирають грошенята на Kickstarter.

 

Kinghill

Любиш карткові дуельки із прокачкою своєї армії, але любиш також і єврогейми із розміщенням робітників і прокачкою власного двигуна? Kinghill - це два в одному, шампунь і кондиціонер! Так, з одного боку тут класична механіка боїв із картами-юнітами, у кожної з яких є сила, здоров'я та спеціальна здібність, що виставляються у зону конфлікту і один одного гамселять. Проте кожен гравець також володіє і великим планшетом фортеці, у якій можна будувати споруди, що посилюють та покращують фортецю і відкривають нові можливості. Також є величезне поле для розміщення своїх робітників на локаціях, що приносять ресурси і додаткові карти. Причому і локації не всі одразу відкриті, а певна їх частина на початку гри викладена взакриту. І коли вони почнуть відкриватись, це надасть додаткові можливості для розміщення робітників і корекції своєї стратегії. Та й "робітників" тут кілька видів, і на початку гри у тебе більшості з них не буде. Тож, наприклад, якщо забажаєш відправитись досліджувати місцевість, тобі спочатку доведеться натренувати ренджера. Але й вічно прокачуватись гра не дасть, бо поступово відкриваються і модифікатори, що змінюють деякі правила, в основному погіршуючи загальну ситуацію. Додаємо яскраві ілюстрації й чудовий загальний дизайн, і маємо перед собою вельми цікавий комплексний гібрид єеврогейма з прокачкою і карткової заруби для двох гравців. А, так, соло-режим теж є.

Гра сподобається любителям як маніпулювати робітниками і ресурсами, так і воювати картами.

Гра на Kickstarter

Основні рівні підтримки:

– базова гра: $49

Кінець кампанії: 22 листопада 2021
Планована дата розсилки: грудень 2022

 

Age of Galaxy

Вислів "чимало гри у маленькій коробочці" до цих пір майже ексклюзивно належав серії Tiny Epic. Але потроху стали з'являтись і серйозні конкуренти. Age of Galaxy - саме той випадок. Повноцінна космічна 4Х стратегія у манесенькій коробочці за дуже демократичну ціну. Так, можна жалітись, що дерево технологій у всіх однакове або що тайли космічних секторів складаються у обмежену кількість комбінацій. Проте дивіться, яке тут розмаїття елементів ігроладу! Розвиток вже згаданих технологій, поступове відкриття, дослідження та колонізація космічних секторів, мультифункціональне використання зорельотів, необхідність розвивати й захищати колонії. Тут є космічні аномалії, виробництво кількох видів ресурсів, престиж, місця у галактичному сенаті (з можливістю прокричати "Я є сенат!".. а, ні, це в іншому всесвіті). Але чи не найголовніша фішка механіки - це карти фракцій. Перед початком гри ти або випадково, або за рахунок драфту набираєш сім карт фракцій. Одна з них одразу викладається перед собою як головна фракцію, а інші шість можна використати протягом гри кількома способами. Наприклад, ти можеш мати у своїй імперії до трьох фракцій. Саме вони будуть визначати і які типи планет ти можеш колонізувати, і які додаткові дії чи бонуси тобі доступні протягом гри. Крім того, карти можна зіграти з руки або заради отримання миттєвого бонусу, або як "головну ідеологію" твоєї імперії, яка принесе додаткові бали за певних умов наприкінці гри. Тож саме карти роблять кожну гру унікальною та відкривають різноманітні шляхи до перемоги. Додаємо непогані ілюстрації та інтуїтивно зрозумілі правила й іконографіку - і маємо круту 4Х стратегію про космос у маленькій коробочці.

Гра сподобається любителям компактних, але досить варіативних 4Х стратегій.

Гра на Kickstarter

Основні рівні підтримки:

– базова гра: $29
– базова гра + ексклюзивні делюкс компоненти: $42

Кінець кампанії: 20 листопада 2021
Планована дата розсилки: травень 2022

 

Power Plants

Будь-який український чарівник знає, що замість того, щоб купляти магічні компоненти (і помідорки) у супермаркеті, набагато краще мати свій городик, де вирощувати магічні рослинки (і помідорки)! Тож у цій грі саме цим ти й будеш займатись: разом з іншими чарівниками створювати магічний садочок із плиток різних рослинок. Проте чарівник - велике цабе і не стане копирсатись у перегної. Тому всю чорну роботу за нього будуть виконувати ельфи. Гра неймовірно проста механічно: додаєш до загального поля плитку певної рослинки зі своїм ельфиком і обираєш одну з двох можливий дій тої рослинки. Одна дія сильна, але локальна, друга дія слабкіша, проте впливає на всі сусудні плитки. Мета: наприкінці контролювати, тобто домінувати своїми ельфиками у зонах саду з однаковими рослинками заради переможних балів. Найцікавішою тут є саме варіативність дій рослинок і ельфиків, бо вони дуже різні. Деякі, наприклад, дозволяють навіть "брати у полон" робітничків супротивників, за що наприкінці гри отримувати додаткові бали. Тож тут є, над чим подумати і про що попланувати, бо штовханина на полі швидко стає вельми запеклою. Візуально гра просто шикарна з її плитками нестандартної форми і навіть особливими міплами ельфиків (у делюкс версії). Шикарна гра рівня складності "сімейна", проте з чималою взаємодією та підгорянням від дій супротивників.

Гра сподобається поціновувачам неперенаворочених, симпатичних і дещо абстрактних ігор про викладання і контроль плиток.

Гра на Kickstarter

Основні рівні підтримки:

– базова гра: $28
– делюкс версія гри: $45

Кінець кампанії: 19 листопада 2021
Планована дата розсилки: листопад 2022

 

Gartenbau

І ще одна гра про вирощування квітучого садочку, проте на базі вже зовсім іншої механіки. Так, тут теж є плитки та правила їх розміщення, проте кожен гравець будує свій власний садочок, а за плитки та ресурси конкурує з іншими гравцями, рухаючись по соняшниковому колу. Причому на тому колі ти маєш не тільки вибір, на яку з незайнятих локацій піти, а ще й варіанти рішень, що взяти: плитку чи ресурси, а може навіть спеціальні плитки "наступного рівня". І от ці "рівні" - це мабуть найцікавіша частина гри. Бо зверху на "квіточок-малят" ти можеш викладати "просунуті" плитки, якщо виконаєш умови їх разміщення, а на них зверху зможеш викласти навіть супер-просунуті плитки, тобто ще більше прокачати якийсь вид рослин у своєму садочку. Тож плитки викладаються одна на одну до трьох рівнів, і саме це додає цілий новий стратегічний шар. Розширятись чи накопичити ресурси і "рости вгору"? Взяти ресурси на "прокачку" чи вхопити якусь із потрібних відкритих плиток, поки не поцупили з-під носа? Все це робить гру не просто візуальною цукерочкою про квіточки, а вельми глибоким абстрактом із багатошаровим (буквально) плануванням та штовханиною за найкращі комбінації.

Гра сподобається любителям конкурентних абстрактів про квіточки й садочки, а точніше - про комбінування та поєднання плиток.

Гра на Kickstarter

Основні рівні підтримки:

– базова гра: $49

Кінець кампанії: 19 листопада 2021
Планована дата розсилки: вересень 2022

 

Snake

Є тут ще ті, хто грав у "змійку" кнопочками на маленькому екрані Нокії (як же ж потім від того пальці боліли!) чи на портативних "тетрісах"? Чи гризе і вас ностальгія за тою епохою і тими іграми, коли сидите вечорами у кріслі-качальці на ганочку під ковдрочкою та гавкаєте беззубим ротом на зумерів епохи ТікТока, що навіть олівцем касети ніколи не перемотували?.. А як щодо оживити ті відчуття тематичною настільною грою? Так, це та сама класична "Змійка", один-в-один із тою самою механікою, яка досить розумно перенесена на стіл. Ти будеш рухати свою змійку, перекладаючи її плитки з хвоста на ніс, поїдати смаколики, тим самим збільшуючи довжину своєї анаконди, та намагатись не тільки самому не впертись у власний хвіст, а й опонента загнати у безвихідне становище. Шикарні компоненти, інтуїтивний ігролад, випадкове розміщення смаколиків кидком кубіків... от власне і все. А що ще треба?! Це ж та сама змійка! Ой, нічого то ви не розумієте у класиці, вам все тільки деталізовані міньки та багатогодинні єврогейми подавай! От же ж молодь пішла!.. (щось продовжує бурчати під ніс, але вже починає куняти, і кводрочка сповзає зі скрипучих колінок на підлогу).

Гра сподобається ностальгуючим любителям змагальних абстрактів.

Гра на Kickstarter

Основні рівні підтримки:

– базова гра: €33
– делюкс версія гри: €47

Кінець кампанії: 29 листопада 2021
Планована дата розсилки: травень 2022
Тримаємо вас в курсі найцікавіших та найактуальніших подій світу настільних ігор в Україні.
Розповідаємо про настільні ігри просто, весело та цікаво.