Як я натрапив на Family Inc. та що це таке?

18:25 27.04.2022
Як я натрапив на Family Inc. та що це таке?

Привіт, Україно!

Так вийшло, що я опинився у Словаччині, тож я вирішив скористатися нагодою та почав шукати цікаві ігри, які у нас не купиш (не забув я і підтримати наших видавців, коробочки вже лежать у знайомих), і якось у магазині мені на очі потрапив невеличкий боксик з приємним артом та ім'ям Райнера Кніції. Разом з іншою грою, що стояла поруч (та виявилася дитячим асиметричним варіантом шахів, до речі, кому цікаво, пошукайте Buffalo Chess), я заніс її у свій списочок.

Прийшовши додому, я вирішив дізнатися, що це за звір такий, і чому я ніколи про нього не чув. Зайшовши на BGG, я побачив, що там тільки ~60 відгуків, що мене трохи здивувало, бо гра нова, від іменитого автора, але помітив, що вона друкується тільки одним австрійським видавництвом Piatnik, тож не дивно. Теж не дивно і те, що, у неї немає офіційних англійських правил, тож я дізнавався їх через англійські огляди.

Трошки проаналізувавши ринок настілок у Словаччині, я зрозумів, що: по-перше, тут є проблема з власним продуктом, бо багато ігор є чеськими локалізаціями; а по-друге, купляти ігри у фізичних магазинах сенсу немає, бо в інтернеті вони зазвичай значно дешевші, тож я вирушив на пошуки кращої ціни. Майже одразу я знайшов чудовий сайт mall.sk, де тоді були знижки на настільні ігри до 40-50%, а на більшості ігор приблизно 30%, і, довго не чекаючи, замовив "Між двома замками шаленого короля Людвіга" від Stonemaier Games та оце чудо від Piatnik.

Посилка прийшла одразу після великодніх вихідних, і я одразу пішов її забирати. Відкривши коробку, я побачив, що невеличкий паті-філер набагато товстіший за повноцінну гру, але ще більше мене це здивувало, коли я відкрив саму гру і побачив, що більше половини місця всередині займає повітря. Здавалося б, таке часто буває, але коробка неформатна, і навіщо було робити її такою — мені не зрозуміло.

У коробці я знайшов: 135 величеньких картонних покерних фішок, 14 пластикових діамантів, 7 пар дерев'яних фішок гравців, поле для підрахунку очок та правила. Оформлена гра дуже класно, цей мультяшний мафіозний-казиношний стиль зробили на совість. Приємними виявилися і компоненти — фішки майже випадали з листів, зсуву майже немає, поле товстеньке, а дерев'яні фішки добре профарбовані, і це усе в грі за ~380₴ (а я купив її взагалі за 10€, тобто десь за 320₴). Здивувало мене і те, що другі фішки потрібні лише для того, щоб класти їх біля себе, щоб інші гравці легко розуміли, хто якого кольору — от такий оверпродакшн. Правила звичайні, цікавого в них тільки те, що вони надруковані одразу 4 мовами: німецькою, угорською, чеською та словацькою. Єдиним трошки неприємним моментом стало те, що зверху коробка трохи розслоїлася, але то таке.

Розібравшись із правилами, я зрозумів, що Family Inc. це швидка паті-гра, і її правила пояснюються за декілька хвилин, можна зрозуміти їх навіть просто трохи послідкувавши за грою. За лором ви — члени сім'ї, що зібралась у сімейному ресторані "Тутті-Фрутті", щоб розділити зароблене (яким чином — думайте самі) за гральним столом. Кожний хід гравець має брати фішки з центру столу (вони там усі перевернуті лежать) допоки не зупиниться, або поки не витягне дубль — тоді всі його фішки скидаються і хід закінчується. Якщо дубль випадає у перші 3 спроби, гравець бере діамант, коли їх назбирається 3, він отримує 50 очок. Якщо гравець вчасно зупинився, він забирає усі фішки інших гравців такого ж номіналу, що він витягнув і закінчує свій хід. На початку кожного ходу гравці зараховують очки з фішок, що в них залишилися (5 очок за фішку номіналом 5 і т.д.) та скидають їх. Виграє той, хто перший набере 100 очок. Оце і все.

По факту, це такі собі Пройдисвіти Кведлінбургу на мінімалках, тільки тут ви майже кожний хід будете красти у когось фішки, тож і процес набагато динамічніший та конфліктніший, хоча головний елемент — витягування жетонів відчувається так само. До речі, діаманти тут такі ж, як і рубіни у Пройдисвітах, але менші та прозорі, а не червоні.

Мені Family Inc. сподобалася, це веселий, швидкий та приємний паті-філер, який, до речі, дуже гарно підійде для сімей з дітьми молодшого шкільного віку, бо тут кожний хід треба буде проводити розрахунки типу 63+19=? і т.д. Було б класно, якби хтось в Україні її локалізував, бо ця гра не унікальна, не геніальна, а просто приємна, якісна і точно знайшла би свого гравця.

До речі, цікаво, що з усіх ігор Райнера Кніції в Україні, здається, локалізовано тільки дві частини Schotten Totten, і все, хоча автор дуже талановитий та продуктивний.

Слава Україні! Слава ЗСУ! Мирного неба над головою, і сподіваюся, що скоро повернусь додому!

Тримаємо вас в курсі найцікавіших та найактуальніших подій світу настільних ігор в Україні.
Розповідаємо про настільні ігри просто, весело та цікаво.