Що таке Math trade?

Що таке Math trade?

Понад 250 людей вже взяли участь в Колективному обміні настільними іграми та знають як це працює. Для всіх інших ми зняли докладне відео.

Якщо після перегляду у тебе ще залишаться питання – пиши їх в коментарях.

А також додавайся до телеграм каналу присвяченого Math trade та виставляй свої лоти на обмін.


Для тих, хто не любить дивитися відео продублюю майже ту ж саму інформацію текстом.

Що воно таке?

Math trade або Колективний обмін настільними іграми – це спеціальна подія, завдяки якій настольщики з усієї України можуть позбутися від ігор в які вже награлися та отримати ті, які давно хотіли додати до своєї колекції.

Для такого обміну потрібно як мінімум троє учасників (для побудови найкоротшого ланцюжка) але на ділі в ньому бере учать набагато більше людей. В історії колективних обмінів були випадки, коли один ланцюг складався з понад 100 ігор.

Роботу алгоритму, що застосовується для математичного обміну легко пояснити на прикладі.


У Жовтого міпла є гра «Кодові імена», в яку він майже не грає. Він би з радістю її обміняв на «Хижу планету».

У Рожевого міпла є непотрібна йому «Хижа планета», але він хоче її обміняти не на «Кодові імена», а на «Хамелеонів ненажер».

А от в Синього міпла є «Хамелеони ненажери», які він не проти обміняти на «Кодові імена».

Ніхто з них не зможе обмінятися з іншим іграми напряму. Для цього і потрібен Math trade. Спеціальний алгоритм створює ланцюжки обміну, на основі побажань усіх учасників, про те які ігри вони хочуть отримати замість своїх.

Жовтий міпл віддасть Синьому «Кодові імена», Синій передасть «Хамелеони ненажери» Рожевому, а Рожевий міпл відправить «Хижу планету» Жовтому.

Однак, треба пам'ятати, що все це спрацює тільки при згоді усіх учасників з утвореним ланцюжком обміну. І це дуже важливо. Бо якщо, хтось раптом відмовиться від своєї частини обміну, то це зламає ланцюг, і не всі учасники зможуть отримати бажані ігри.

Де і коли проходить Math trade?

Все відбувається онлайн на Порталі Теорії гри. Щоб знайти його тут потрібно в верхньому меню треба натиснути кнопку «Ринок» і обрати Math trade.

У кожної сесії обміну є свої терміни. В середньому, одна сесія проводиться раз у 3-4 місяці. Дату наступної сесії можна побачити у календарі на сайті та в новинах.

Зараз вже розпочалася 17-та сесія обміну настільними іграми.

Фаза реєстрації лотів триватиме по 9 грудня (включно).

Фаза обрання цілей обміну — з 10 грудня по 13 грудня (включно).

Вже 14 грудня учасники зможуть підтверджувати свої ланки обміну.

Як взяти участь?

По-перше, потрібно зареєструватися на сайті Теорія гри.

По-друге, треба подати заявку на участь в обміні (в верхньому меню, в розділі Math trade знайди кнопку «Взяти участь»).

По-третє, потрібно створити власний лот, який буде запропоновано до обміну.

Для цього в розділі Math trade обираєш «Мої лоти» та вказуєш, яку гру ти хочеш обміняти.

Таам потрібно вірно відзначити декілька параметрів лоту: це комплектація, стан коробки та компонентів, мова гри. Це дозволить учасникам легко орієнтуватися, в якому стані знаходиться лот. Можна також додати текстовий коментар щодо стану і складу лота.

Варто завантажити одну чи декілька фотографій лоту.

Зберігаєш цей лот. І залишається лише перемикнути тумблер “Math Trade”, щоб лот став доступним для обміну.

Що ще можна поміняти?

На обмін можна виставляти доповнення до ігор. Також, якщо в тебе є якісь аксесуари до гри, наприклад, всі карти в протекторах, а в середині коробки органайзер — все це можна вказати, створивши «комплексний лот».

В один лот можна об'єднати одразу декілька ігор, якщо захочеться обміняти їх разом на щось більш цінне.

Можна створити декілька лотів на сайті. Все залежить від того, скільки ігор ти хочеш обміняти.

До того ж учасник може створити більше одного лота однакової гри, за умови, що він дійсно володіє такою кількістю однакових ігор.

Що відбувається після створення лотів?

Всі учасники додають свої ігри, які хочуть обміняти, на сайт. Так створюється загальний пул для обміну. Далі, наступає фаза «Обрання цілей» — для кожної своєї гри, ти обираєш можливі цілі — тобто те, на що ти її справді готовий поміняти.

Для однієї гри можна обрати будь-яку кількість цілей. Головне — бути чесним з самим собою. Наприклад, якщо ти виставляєш якусь гарну комплексну настолку, як «Крила», чи будеш ти готовий віддати її за якийсь умовний «Манчкін»? Якщо ні, то просто не обирай «Манчкін», а обирай щось відповідне. Так само і в інший бік — вірогідність обміняти «Крила», припустимо на «Forbidden Stars», доволі мала, і може статися тільки за умови помилки хазяїна «Forbidden Stars».

Створення ланцюжків для обміну

Після того, як всі, у відповідний термін, обрали цілі для своїх ігор починає працювати спеціальний математичний алгоритм. Він аналізує всі пропозиції та побажання, та генерує ланцюжки — хто що кому має надіслати, щоб всі отримали бажане.

Після того як алгоритм опрацює інформацію вона з'являється на сайті.

Там ти будеш бачити які ігри ти маєш відправити, та що отримаєш на заміну. До кожної такої своєї пари обміну треба натиснути кнопку «Підтвердити». Робиться це для уникнення людських помилок та випадків, коли кіт по клавіатурі пробіг.

Тільки після того, як усі підтвердять свої частини ланцюгів обміну, учасники отримають контактні дані партнерів по обміну, щоб домовитися, куди саме відправляти ігри.

Якщо твої лоти ніхто не обрав для обміну — то вони не потраплять до ланцюжка. Тоді ти нічого нового не отримаєш, але й зі своїми іграми розставатися не доведеться.

Безпосередній обмін

Ти гарненько запаковуєш свої лоти в коробочки, йдеш, наприклад, на Нову пошту та відправляєш їх тим, чиї контакти отримав під час обміну. А тобі на відділення приходять ігри, які ти хотів отримати.

Вартість доставки оплачує отримувач. А от пакування цілком залежить від відправника.

Ризики і відповідальність учасників

Буває, що хтось з учасників виставив гру на обмін, а потім забув про це і продав її на барахолці або вирішив зіграти в неї останній раз і залив квасом. Варто розуміти, що такі дії ставлять під загрозу успішність обміну, адже алгоритм не знає, що з грою щось трапилось і включає її в ланцюжки для обміну.

Для того, щоб запобігти таким ситуаціям, варто дотримуватись опублікованих правил обміну, одне з яких — на період з початку фази обирання цілей обміну та до публікації новини, що колективний обмін успішно завершився, не відчужувати свій лот. Не обмінювати його напряму, не продавати.

Якщо вже стався якийсь форс-мажор, та ти не можеш підтвердити якусь свою частину обміну — треба негайно повідомити адміністратора. Він вже з’ясує твою ступінь відповідальності, та скоріш за все запустить нову генерацію ланцюгів обміну.

На жаль випадіння будь-якого лота може зробити обмін менш успішним, якісь ігри випадуть з ланцюжка і менше людей обміняється настолками. Саме тому для невідповідальних та забудькуватих людей існують санкції — аж до довічного бану в Мат трейді.

Варто пам'ятати про особисту відповідальність та бути чесним по відношенню до інших учасників обміну. Не готовий ще розстатися з якоюсь грою? Просто не виставляй її на обмін!

Якщо в тебе ще залишилися запитання…

На сайті можна знайти правила участі в Мат трейді. Також можна зв'язатися з організаторами через форму зворотного зв'язку та з'ясувати будь-які моменти.
 

Тримаємо вас в курсі найцікавіших та найактуальніших подій світу настільних ігор в Україні.
Розповідаємо про настільні ігри просто, весело та цікаво.