Pickart, українська гра для...

19:30 08.02.2021
Pickart, українська гра для...

Pickart – це досить проста настільна гра на збір сетів.

Прямо на коробці написано, що це «гра про мистецтво для НЕ мистецтвознавців». І дійсно, ця настолка, має підійти як тим, хто полюбляє картини, цікавиться різними напрями в живописі та художниками, так і тим, хто хоче просто зіграти в нескладну гру в компанії друзів. Але чи підійде вона настольщикам?

Повні правила гри можна дізнатися з цього відео, а я тим часом поділюся своїми роздумами про гру та те, від чого можуть залежити враження про неї.

 

З грою Pickart я познайомилася у 2019 році, коли вона ще не була видана. Авторка гри – Ірина Смірнова влаштовувала відкриті тестування і я радо записалася на них. Після цього ще й написала невеликий огляд на прототип гри. Якщо вам ліньки читати весь, то я можу описати враження одним абзацом:

Стояло спекотне літо. Ми зібралися гарною компанією в невеличкому затишному підвалі й розклали новеньку гру. Відчувалося, що це тільки прототип – не всі елементи були продумані, іконографіка трохи збивала, але не дивлячись на це партії пройшли в задоволення. Ми багато шуткували, боролися за колекції картин (одну стягнули прямо в мене з під носа!) та були залучені в ігровий процес.

У 2020 році гра нарешті була дороблена та видана. Я вирішила зіграти в неї з Ярославом з каналу TheDrotUA та одразу записати летсплей і наші враження від гри. От власне це відео:

 

З відео може скластися враження, що в Pickart грати не надто цікаво. Але чи стала гра гіршою, з того моменту, як я грала в неї на тестуваннях? Ні! Вона стала значно кращою.

Авторка продумала, якими мають бути компоненти, щоб їх було зручно використовувати (особисто в мене залишились питання тільки до картин з горизонтальною та вертикальною орієнтацією та тексту на картах), покращила іконки на картах, щоб їх було легко розрізнити та зробила просто чудовий дизайн коробки та правил. Ця настолочка виглядає як гарний подарунок (мені й правда дуже подобається її зовнішній вигляд). Незначні зміни відбулися і в правилах гри – з’явився художник-покровитель, за колекцію якого отримуєш більше переможних балів, але основні механіки лишилися тими ж, що й в прототипі. Так чому у першому випадку мені вдалося отримати задоволення від гри, а в другому ні?

В пості на своїй особистій сторінці в фейсбуці авторка пише «що ця гра не була розрахована на любителів настільних ігор, для них вона занадто примітивна». І можна було б погодитись, що ми з Ярославом занадто гіки, якби на тестуванні зі мною за одним столом не грав чудовий хлопець, з яким ми зазвичай граємо в якісь складніші ігри, як то Feudum, Food chain magnut, Tzolk'in: The Mayan Calendar, тощо.

Думаю, що більше значення має не досвід гравців, а їх смаки в іграх, настрій та очікування. Всі знають (або хоча б здогадуються), що в більшості випадків, можна зіпсувати враження людини від настільних ігор, якщо вона до цього грала тільки в Монополію, а ви перед нею розкладаєте Старкрафт і півтори години витрачаєте тільки на те на те, щоб розповісти правила і розкласти компоненти. Думаю, що це саме працює й у зворотному напрямку – коли хочеться якоїсь стратегічної або конкурентної гри, а замість цього ти отримуєш просту настолку, де все більше залежить не від твого вміння планувати дії наперед, а просто від уважності – можна бути розчарованим. Але це не робить гру поганою (як і хорошою). Це просто означає, що вона не відповідає даним обставинам.

Тому не завжди варто довіряти відео, навіть якщо це летсплей, з мінімальною кількістю монтажу, коли хтось грає прямо при вас і потім ділиться враженнями. А нам, як блогерам, варто зважати купу факторів, перед тим як ділитися своєю думкою про гру, щоб нікого не ввести в оману.

Мій рахунок в Pickart 1-1, де перший раз я була в захваті від гри, а другий нудьгувала половину партії. Я хочу зіграти в цю настолку ще десяток разів, в різних компаніях, щоб краще визначитись зі своїми враженнями й думаю, що напишу якийсь невеличкий допис про це.

А поки маю до вас питання. Чи були у вас ігри, які викликали у вас різні емоції в залежності від компанії\обставин\очікувань? Що це за ігри?


Оля

Тримаємо вас в курсі найцікавіших та найактуальніших подій світу настільних ігор в Україні.
Розповідаємо про настільні ігри просто, весело та цікаво.