Star Wars: Destiny - що було на турнірі

11:52 18.05.2021
Star Wars: Destiny - що було на турнірі
8 травня, через 4 дні після дня Зоряних Війн, в київському клубі настільних ігор Гекс проходив турнір з колекційної картково-кубічної гри Star Wars: Destiny. Хочу вам сказати, що як для мертвої гри ця настолочка непогано себе почуває.

Більш як рік назад FFG оголосили, що надалі не робитимуть нових наборів. Але судячи з усього про старі ніц не йшлося. Мало того, що за рік не розпродали усі залишки, так і деякі набори періодично зникають з продажу, а потім знову з’являються, ніби їх додруковують. Можливо так і є, хоч точно сказати не можу. Де не де постійно проводять якісь неофіційні турніри з блек-джеком і ситхами, і навіть розробляють нові фанатські сети. Проте я відволікся.

Повернемося до київського турніру. Це був, здається, другий турнір у моєму житті, до якого я готувався. І вдруге я підтвердив тезу, що підготовка рішає. А план “на місці розберуся” може й вистрілити разок, але на довгих дистанціях ніц не працює.
 

Підготовка

 
В таких іграх дуже важливо, чим ти гратимеш. І насправді недостатньо подивитися в інтернетах топові колоди і зібрати собі так саме. Колодою треба вміти грати, треба розуміти, що твоя колода може і, навіть важливіше, чого вона не може. У Дестіні починати треба з персонажів. Я обрав Сабіну. Потім передивився безліч відео з чемпів, як цей персонаж перемагає соло, щоб зрозуміти, як нею грати. Дивився, мабуть, не дуже уважно, бо пропустив один важливий нюанс. Але про це потім. В напарники до Сабіни я обрав Люка Скайвокера, якого можна трансформувати. Це офіційне доповнення ПнП. В теорії я мав двох потужних персонажів, кожен з яких міг самотужки винести опонента, якщо встигне розкачатися. План був таким: поки опонент намагається винести одного перса, я прокачую іншого. На практиці вийшла сильна колода, але не більше. Десь після 15 партій проти різних популярних збірок колод, я зрозумів, що так діло не піде, бо вінрейт на рівні 50% - це поганий результат. Сабіна з Люком пішли до коробки.
 
 
Їм на заміну прийшли Кайло і Рей. Каюсь, мені подобається ця парочка, та ще й в ігровому плані персонажі комбляться. Тому я поліз підглядати, як ними грають. Цього разу я не дивився відоси, а просто глянув, що було в колодах-переможцях світових чемпів з цими персами. Звісно, крім персонажів, у мене майже не було таких карт, як в тих колодах. А ті, що були, явно не для нашого метагейму. Київ таки грає інфініті (легальні усі карти всіх сетів), а світові чемпи зазвичай проводять в стандарті (тобто кілька останніх сетів, і все). Тому я згадав свої давнішні мотижні навички і скліпав колоду на колінці зібрав досить цікаву комбу. Тести показали, що Кайло Рей грають значно краще за Сабіну і з легкістю виносять усі типові колоди (хоча з нетиповими печалька). Отже колода зібрана, турнір вже за кілька днів.
 

Колода

 
Як я вже казав, моя колода була побудована навколо двох персонажів: Кайло Рен і Рей. Зазвичай їх не можна пхати в одну команду, бо Рей відноситься до героїв, а Кайло до віліанів. А колода може складатися або з тих, або з інших, але не в перемішку. Проте є одна чудова карта, яка каже, що якщо в моїй команді тільки Кайло і Рей, то в принципі я можу мішати геройські і злодійські карти. Проте вся моя колода повинна складатися виключно з синіх карт.
 
Йой, най буде
 
Самі по собі персонажі цікаві, але з низькими значеннями на кубах. На початку партії гравці визначають, на чиєму полі гратимуть, кидаючи куби персів. У кого більше сумарне значення, той і обирає, на чиєму (звісно на своєму) полі грати. Чиє поле вибрали, той перший ходить. Так от, за 20+ партій я виграв і цьому жбурлянні лише раз. Тому на турнірі на перший хід я в принципі не розраховував. Та й безліч дій не давали жодних надій перехопити ініціативу. Так, я зібрав дуже повільну колоду і чудово це усвідомлював. Але саме постійні перекидання, перекручування кубиків, пересування щитів з одного перса на іншого і давали мені не тільки перевагу, а й можливість спокійно відновитися та підготуватися до наступного раунду. Бо суперник вже давно зробив, все що міг, і сидить чекає, доки я награюся. Ну тобто він ніяк не може наламати мені відновлення щитів і здоров’я, бо вже пасанув. Це теж тактика, а шо ви хотіли?
 
 

Турнір

 
7 чоловік, швейцарка, 3 тури, всьо як всігда. Перший суперник - Ігор з Гривусом та трьома дроїдами. Його голі перси наносять більше похкоджень, ніж мої, а колода швидка і непередбачувана. На минулому турнірі я злив цій колоді практично всуху. Проте під час підготовки я грав проти подібної (хоч і слабшої) колоди. Тактика проста, обираєш найнебезпечнішого перса і випиюєш його. Повторити до повного знищення супротивника. Я обрав Гривуса, бо хоч у супер батлдроїда сильніший павер екшн, на Гривуса зав'язаний ефект захоплення поля, цю комбу треба зламати якнайшвидше, бо поле я не захоплюю майже ніколи.

Першою ж дією Рей отримала даунґрейд від опонента, що наносив їй пошкодження кожної активації. Погано і боляче. Основний атакер в моїй колоді Кайло, але без сапорту від Рей він мало шо може. Добре, що дроїди не дуже жирні і їх відносно легко розколупати. Не буду описувати кожен хід. Скажу лиш, що після першого раунду Гривус лишився з одним життям і злився з силою на початку другого. Потім шось трохи пововтузилися, супер батлдроїд та дроїд командос пішли на брухт, а Кайло з Рей отримали багацько вунд, проте лишалися в строю. Останні ж два раунди цієї гри я не активував Рей через клятий ошийник (даунґрейд) і використовував тільки її павер екшн, всі пошкодження, що міг, перетягував на Кайло, навалював їй щитів, але вона все одно склалася. Після цього засмучений Кайло добив останнього дроїда, хоча в принципі, дроїд мав усі шанси добити самого Кайло. Важка партія. І перша перемога.
 
 
Другий тур. Непруха. Опонент - Ернест, з яким я готувався, з колодою, яку я жодного разу не переміг. Ба більше, навіть гадки не мав, що робити, аби мати хоч якийсь шанс.
Проти мене директор Креннік з дезтруперами. І вони будують зірку смерті. Щойно космічну станцію буде добудовано, я програю. Тобто так, йому фактично байдуже, чим я там буду займатися, у нього своя соло гра. Ну і крім того дезтрупери сильно заважають концентруватися на комусь одному, розмазуючи весь демаг тонким шаром по всім персам. В результаті всі покоцані, але живі. А більшого Ернестові й не треба. Саме це я мав на увазі, коли казав, що з нетиповими колодами все складно.

Сівши за стіл я напівжартома спитав: може навіть грати не будемо і я просто здамся? Проте мені дуже пощастило. На руку прийшла цікава, дуже малоймовірна комбінація. Можна спробувати викласти 2 зброї на Кайло за хід, якщо Рей з першого разу викине потрібні значення. Рей викинула. Кайло отримав два мечика, чим в рази збільшив кількість наносимого демагу і доволі швидко зарубав Кренніка. Фактично це вже була перемога, проте на той момент я цього ще не усвідомлював. Далі дезтрупери ще трохи вовтузилися, але без головного, сильно просіли в швидкості будівництва. В кінці партії ми з Ернестом вилупилися один на одного, бо відбулася подія, шанси якої прямували до нуля. Друга і дуже неочікувана перемога.
 
 
Фінал. Сергій і ще одна нетипова колода. Стара Лея (червоний) з малим Ені (жовтий) та якийсь ноунейм гардіан (синій). Кароче для збору колоди в його розпорядженні всі геройські та нейтральні карти. З 30 карт цієї колоди тільки 2 з кубиками. І вся ці біда не наносить тобі жодного демагу, але робить боляче інакше. Сергій вирішив зібрати колоду на дискарді. Ну тобто сиджу я такий раунді на третьому, в мене купа ресурсів, жодної карти на руці і половина колоди на грейві. Якимось дивом я встиг почепити цілий один мечик на Кайло, але цього явно було недостатньо, щоб хоч когось вбити (я вже писав, що значення на кубах героїв зовсім невеличкі). Так от, дивлюсь я на це діло і розумію, що Сабінка б тут зіграла, бо вона то зброю на себе з грейву вішає і пуста рука мене б ніц не засмутила. Але колоду посеред турніру не міняють. Тому маємо те що маємо, тобто безапеляційну поразку в фіналі і друге місце в загальному заліку. Перше, звісно, у Сергія.
 
 

Інші учасники

 
У турнірі я не зустрівся з трьома учасниками, проте ніхто не заважав зіграти після (і навіть до). Отже спершу Софія з Босском, Пілотом та Штурмовиком. Мінімум заморочок, максимум дамага. В основному шо бачиш перед собою то і є, без хитрощів та складних маніпуляцій. Софія або грає зброю, або скидає карти для перекидування кубів. Шахматістка, шо тут сказати? Коли прокачаний скіл аналізувати усі можливості на полі і немає звички дивитися, шо там на руці. Новеньким можна. І, як не крути, третє місце на турнірі.
 
 
Далі Юра з його непереможними клонами. Так, раніше я багато разів намагався перемогти цих клонів. Без шансів, здається ні разу навіть не вдалося вбити хоча б одного персонажа. Там щось схоже на дроїдів, про яких я вже писав, але повільніше. Бо до клонів потім ще приєднується купа сапорту: хтось стріляє, хтось лікує, хтось куби накручує. Дуже хитра колода з купою можливостей зробити будь що, хоча виглядає простою. Кайло Рей впоралися і не впріли. І щось в мене враження, що справа не в тому, що Кайло Рей дуже сильні, а в тому, що Юра не виспався, бо клони злили всім. До речі саме з його інсти я потягнув усі фотки з турніру для цього допису.
 
 
Ну і Михайло з джедайським дуетом: Квай Гон та Кейнан. Колода досить цікава, на щитах (а це захист) і демагу від щитів. Ну типу отримав щит - наніс пошкодження. Але тезка теж новачок і критичною була нестача досвіду в цій грі. І не дивлячись на те, що Міша чудово знає правила, саме досвід дозволяє вижимати з колоди максимум.
 
 
До речі, саме він задав мені доленосне питання: “а ти знаєш, що коли замінюєш зброю, тобі треба доплатити тільки різницю вартості?” Я не знав. Саме це я провтикав, дивлячись на бої Сабіни, про які я писав на початку. Я не звернув уваги, що вони міняють зброю не за повну вартість, а тому в них лишається купа ресурсів на щось інше. Ось чому в мене Сабінка не грала, я тупо переплачував. А це означає, що час діставати Сабіну з коробки і починати готуватися до наступного турніру.
 
Тримаємо вас в курсі найцікавіших та найактуальніших подій світу настільних ігор в Україні.
Розповідаємо про настільні ігри просто, весело та цікаво.