Огляд гри "Мегаполіс"

13:53 28.07.2020
Огляд гри "Мегаполіс"

Є ігри, що приваблюють мене зовнішнім виглядом, якимись крутими компонентами, обкладинкою коробки, а є «Мегаполіс». І якби я не описувала для блогу усілякі новинки, що виходять на український ринок – ця гра точно б промайнула повз мене. Але при досить невиразному, як на мене, оформленні, гра має цікавий ігролад.

«Мегаполіс» це українська локалізація кооперативної гри «Sprawlopolis», для 1-4 учасників, партія в яку триватиме до 20 хвилин.

Підготовка до гри не займе багато часу

Вам потрібно перемішати колоду карт та витягнути 3 випадкові карти. Вони визначатимуть умови перемоги та слугуватимуть підказкою, що саме у вашому місті буде приносити переможні бали. Ці три карти варто викласти на стіл, так, щоб всім учасникам було їх добре видно. Поруч покладіть залишки колоди.

Перший гравець отримує 3 карти з колоди, всі інші – по одній. Перший гравець викладає 1 карту на стіл, передає дві інші свої карти учаснику, що сидить ліворуч та добирає одну карту в руку. Тепер одну з трьох карт має викласти гравець, що сидить ліворуч. Таким чином усі учасники по черзі будуть розбудовувати величезний спільний мегаполіс в центрі столу.

На кожній карті є дорога та чотири типи районів – індустріальний, жилий, бізнес квартал та зона відпочинку. Карти можна викладати поруч (так, щоб хоча б одна сторона щойно викладеної карти була дотична до сторони іншої карти) або накладати одна на одну, закриваючи якийсь з типів району чи дороги.

Карти з української версії гри

Гра завершується, коли учасники розіграли всі карти з колоди. Тоді варто підрахувати переможні бали за мегаполіс і якщо їх більше, ніж вказано на картах з умовами перемоги – то вам вдалося вдовольнити вимоги чиновників і побудувати неймовірно круте місто. Щоправда, частіше, переможних балів трохи не вистачає і хочеться одразу перемішати колоду щоб спробувати розкласти карти по-іншому та нарешті виграти в цю гру.

«Мегаполіс» виглядає доволі варіативним, адже всі карти двосторонні – на одному боці умови перемоги, а на іншому – квартали міста. Кожної партії для виграшу потрібно буде комбінувати карти зовсім іншим чином, а іноді умови перемоги можуть навіть суперечити одна одній, а отже доведеться гарно помізкувати, над тим як зробити власне місто найбільш придатним до життя.

f

Гра кооперативна

Всі учасники або виграють або програють разом. Тут немає елементу суперництва, лише командна робота на славу великого мегаполіса. Також у грі є соло режим який дуже хвалять закордонні оглядачі. І хоча я не люблю ігри для одного (камон! Це ж настолки! Вони просто створені для того, щоб збиратися з друзями, а не перекладати картон на самоті), саме в цій грі соло-режим мені здається дуже непоганим. Це як цікава головоломка, яку ти намагаєшся вирішити, щоб назбирати якомога більше балів.

Українська коробочка з грою також міститиме 4 доповнення – «Пляжі», «Пам'ятки», «Будмайданчик» та «Руйнозавр». Їх можна домішувати до базової колоди в будь-якій кількості, щоб зробити гру ще більш варіативною.

Сподіваюсь, що Видавництво настільних ігор KOZAK GAMES встигне надрукувати та розіслати свої новинки до Нового року, адже я вже точно знаю кому можна подарувати «Мегаполіс». Якщо ви також знаєте кому сподобається ця гра (можливо саме вам?) то варто передзамовити гру за привабливою ціною у видавця за цим посиланням .

Фотографії позичені з порталу БГГ та сторінки видавництва Kozak Games.

Тримаємо вас в курсі найцікавіших та найактуальніших подій світу настільних ігор в Україні.
Розповідаємо про настільні ігри просто, весело та цікаво.